onsdag 3 januari 2024

Ta till vara

 Funderar då och då på det här med matsvinn. Det påstås att vi slänger bortåt 20 kg mat per person och år. Undrar om man räknar in restaurangmat i det? Något som känns matslösande, det är julbord.  Kan man ställa fram mat som stått vid sittning ett på sittning två, när det är två sittningar samma dag? Har inte en aning. Tycker att det är förskräckligt om man måste slänga allt som blir över...

Jag äter oftast i skolan, den dag i veckan, då jag jobbar. Det är skillnad mot förr, hur mycket mat som läggs fram. Nu fyller man på när det tar slut, i stället för att det ska bli mat över. Oftast serveras också någon resträtt från tidigare i veckan. Det som blir över där, gissar jag, slängs .

Förr gick restmat till grisuppfödarna. Sen kom det ett förbud på detta. Numera finns det inga grisuppfödare i trakten...

Denna kylslagna onsdag har jag gjort en insats att ta tillvara rester och "gammalt".

För mycket mjölk i kylskåpet blev till bullar. Passade på att göra tekakor också, innan jästen blev för gammal. Tre äggvitor, som stått sedan jul, blev till maränger 

Lunchen, det blev en lasagne av överbliven quornfärssås tillsammans med ett paket ostsås, som var på väg att bli för "gammalt".

I källaren har vi ett extra frysskåp. Det är inte självavfrostande, så det har inte sett för roligt ut de senaste månaderna. Antagligen har dörren inte varit helt stängd  vid något tillfälle, så det hade bildats en massa "frost-is". Idag, med 5 minusgrader utomhus, var det läge att frosta av 

Det fanns en hel del bär i det mest nedfrostade facket. Bär, som stått flera år. Många småpåsar lingon blev till en liter lingon dricka och hallon, blåbär och svarta vinbär blev till blandsaft. Den senare blev riktigt god!

Passade på att städa frys och kyl i köket också. "Hittade" flera olika marmelader och flera olika smaksättningsingredienser, som jag helt glömt bort.

Glömde att ta med mig mobilen, då jag på eftermiddagen verkligen behövde frisk luft. Hade inte blivit så lång promenad med mobilen i fickan heller, för ryggen var inte riktigt i form efter förmiddagens aktiviteter

Synd ändå, att kameran inte var med. Gick förbi öppna fält, där den precis täckande snön, blåst ut och lagt sig på vägen. Detta blandat med jord från den plöjda åkern. Såg ut som chokladmousse!

Fem grader kallt och 18 m/s från nordväst, det gav en rejäl kyleffekt. Kom att tänka på balaklavan, som finns någonstans i vintergarderoben. Den hade behövts.

Ryggen är någorlunda återställd med https://www.posturalyoga.com/, ett rygg och höftstärkande pass. Superbra 

Amaryllisarnas vackerhet, den gäller det också att ta till vara.


Liksom det som blicken fångar på promenaden. Igår var mobilen med.




29 kommentarer:

  1. Här hade du länk till yogan ju. Har du löst medlemskap?
    Jäkla skitväder. Ett tag blåste det 29m/s här -2 blev -15 enligt termometern. Inte skönt någonstans. Skulle också behöva frosta av och städa både kyl och frys. Får se när det blir.
    God kväll! Eval8

    SvaraRadera
  2. Jag är en som tar tillvara..städar ur kylskåp och skafferi med jämna mellanrum, minst två gånger i månaden. Vill ha koll på. First in , first out som det heter. Apropå juldukningar etc..så har de flesta uppläggningsfat med frysblock under...varma maten är däremot känsligare. Men oftast lär man sig hur mycket man kan lägga upp i taget och så fyller man på vartefter det går åt. Om det blir något över så är frysen ett bra alternativ...man kan ju göra nya rätter på det som blev över. Men nu pratar jag bara ur egen erfarenhet. Det är säkert skillnad på och alltför mycket mat slängs till ingen som helst nytta.
    Godkväll-kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så glad jag blir! Allt slängs inte!

      Radera
  3. Duktig tjej! Ibland får man ett ryck och då är det bra att inte ställa sig i ett hörn och vänta tills anfallet går över. I mitt kylskåp finns det inte så mycket "gammalt", men det ser inte lika positivt ut i mitt skafferi. Orka säger jag bara....
    Här var det mellan sju och åtta minusgrader och stundvis horisontella snöbyar. Så jag gick inte ens ut. Hade varit en bra dag att "rensa"...

    PS. Har en kompis som berättade att de flesta restauranger inte slänger mat utan att man till och med använder till exempel sillblandningar dagen efter. Bra där. DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Positiv info. Mina anfall går inte så lätt över.

      Radera
  4. Bra jobbat av dig!
    Jag tror mig vara ganska bra på att ta tillvara och kastar nog nästan aldrig några matrester. Frysen frostade jag av förra veckan och hittade inte några överraskningar, men då är det ju bara knappt ett år sen jag flyttade hit :)
    Kram

    SvaraRadera
  5. Hm ... hur blev det så här? Varför blev jag anonym? Ingen aning faktiskt, för nu ser det ut som jag kommenterar som mig själv :)
    / Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att Blogger är så konstig!

      Radera
  6. Bra att ta tillvara maten, jag har hemskt svårt för att slänga mat, och är inte rädd för att äta mat som har "bäst före datum", och har gått ut, luktar det gott och smakar gott ,så äter jag. Å river ostkanter och fryser in mm. Tänk, en av mina amaryllisar hade en ny knopp och har börjat blomma igen, underbart, får ta en bild i morgon!
    God fortsättning på det nya året!
    Kram

    SvaraRadera
  7. även på restaurang när jag inte orkar äta upp, ber jag om doggybag (eller har med mig egen). Slänger inget, även små slattar kan bli lunch, omelett… Januari har vi vana att äta upp det vi har, även nu när vi har självavfrostande frys. Detta handlar både om pengar och miljö.

    SvaraRadera
  8. äggvitor är perfekt till bak av bröd, bullar… innehåller protein och gör att brödet inte bli så smuligt (svenskt mjöl har ganska låg proteinhalt)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste inte. Tack för den infon!

      Radera
    2. Det finns ju potatislimpor, mycket som kan has i bröd, bönor, filslattar mm

      Radera
    3. Potatisbröd gör jag ibland. Saftigt!

      Radera
  9. Bra jobbat, säger jag! Hos mig slängs ingen mat. Fast det är inte riktigt sant... jag slänger ytterst lite, alltså så gott som ingenting. Vore ju ytterst dumt att slänga. Först betala dyrt för maten, och sedan slänga den.
    Frostat av frysen har jag också gjort idag. Det kändes behövligt och nu känner jag mig så nöjd med detta. Ska bli bättre nu på att ta fram det frysta och äta det jag har där. Jag har mycket bär och frukt och sån´t som jag glömmer att ta fram.
    Förresten vet jag en restaurang här i trakten som har serverat sitt sista julbord. Hon anger många skäl till detta, bl.a. svinn... Tror dock att hon fortsätter med sin mat, men på ett annat sätt. Klok människa, anser jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klok människa! Vi slänger nog en del potatis, pasta, ris... eller tar med det till dotterns hönor.

      Radera
  10. Ja, detta med matsvinnet kan en fundera över. Jag vet att många restauranger i Stockholm , liksom butiker, ger mat till Stadsmissionen, Frälsningsarmén, till Klara kyrka och frivilligorganisationer och det tycker jag är väldigt bra. Tänker ofta på buféer där många vräker på mat och inte äter upp. Riktigt illa.
    Tycker vi är ganska bra på att ta till vara rester och "svinn" men visst kan en bli bättre-
    Viktigt att påminna om detta och att vi kan tänka efter. Och likaså viktigt att lära barn att ta vara på det vi har.
    Skön promenad.
    Bra att träningsprogrammet gör verkan. Har ett par bra träningsprogram och de hjälper mig mycket. Men jag noterade också att jag mådde bättre på Teneriffa med värme, massage, yaxuzzi, träningsgrupper och annat.
    Önskar dig en bra vecka.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Värme hjälper mot mycket.
    Så bra med mat till hjälporganisationer! Hoppas att många tänker så. Kram

    SvaraRadera
  12. Jag försöker att vi ska äta upp maten, för det är ju så smidigt med matrester. Men då gånger som jag slänger mat så brukar jag göra det bakom ladan, för då blir den uppäten, antingen av grannarnas katter eller fåglarna. Kanske kommer det även en liten mus.
    Idag har vi -5 grader och lätt snöfall. De har varnat för halka hela morgonen på radion. Igår kväll då Fredrik hämtade Hugo så sa han att det var riktigt halt ute, och idag då han kom med Hugo så sa han att det var ännu värre halka. Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok här. Inte speciellt halt. Kram

      Radera
  13. Vi försöker att aldrig slänga någon mat. Vi har inget överdådigt julbord men allt äts upp. Idag blev det t.ex. broccoli och skinkgratäng. Förra julen prövade jag också att spara amaryllisar till den här julen. Sparade tre och alla har blomstänglar på gång. Det enda är att jag hamnade fel i tiden så dom kommer inte att blomma förrän i mitten av januari men det har jag lärt mig nu så förhoppningsvis går det bättre nästa år. Men dom är i och för sig lika välkomna att blomma i januari som till jul.

    Kram

    SvaraRadera
  14. Fina blommor när som...Kram

    SvaraRadera
  15. Sedan vi renoverade köket har vi bara kyl/frys och inte två högskåp. Det gör att vi har god rotation och överblick vilket innebär att inget blir liggande här vilket är väldigt bra. Vi är dessutom väldigt noga med att tänka till kring matsvinn så här kastas absolut ingenting i onödan.
    Jag vet att vår kock i skolrestaurangen var en fena på att använda resterna på olika vis så även där var det ett bra tänk. Problemet är väl snarare att eleverna tar för mycket mat och sedan inte äter upp. Ett par gånger per läsår brukar vi ha en matsvinnstävling där klasserna tävlade mot varandra. Det blev en sport att inte kasta någonting och det gav bra resultat en period i alla fall.

    Önskar en god kväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer ihåg sådana tävlingar. När man åt upp från andras tallrik... för att vinna en efterrätt..

      Radera
  16. Jag o exmaken drev värdshus mellan 1995-97 sen blev jag tyvärr sjuk i hjärtat o förbjuden att jobba så hårt. Vi höll också med egna grisar, Caesar oh Ofelia, fick all restmat o blev tjocka o fina till julbordet. Sen blev det förbud på det ,,,också. Jag kan ärligt säga att hos mig blir det inga rester. Blir det några trötta grönsaker över så skär jag smått och ger till änderna. Du o jag ska båda se bättre ut! Haha, alltså vi kollar synen o skaffar nya glasögon. Jag gjorde en marknadsundersökning härom dagen och det finns sex optiker i Falun, vem sjutton kan säga vem som är bäst. Svårt att jämföra priser då det handlar om både undersökning, bågar och extra allt som de olika kedjorna erbjuder. Kul att du vågade byta till andra bågar, bravo! Jag vill absolut byta bågar, mina glas är så repiga efter många års ständiga användning så jag måste få till det snart. Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas