onsdag 8 september 2021

Synd?

 

Man funderar mycket då man promenerar. 

Idag gick tankarna till en av de värsta sjukor som finns, avundsjukan.

Har kollat på två av tre program av SvTs "Arvet efter dej". En av de medverkade i serien, en man som kanske betett sig lite klumpigt, då han lät ett barnbarn ta över familjegården till billigt pris, och på så sätt sådde split mellan de egna barnen, uttryckte det så. 

"Avundsjukan är den värsta sjukan". Visst har han rätt! Även om det inte är en dödlig sjukdom, så dödar det så mycket människor emellan. Nära släktingar, nära vänner, skiljs åt då avundsjukan drabbar dem.


Jag har också varit en avundsjuk person. Det var betydligt värre förr än vad det är nu. Ändå har det ställt till det. 

Kände av en släng av avundsjuka i helgen, då jag såg att bekanta på Instagram visade upp medaljen från Tjejmilen. Fy, vad jag kände mig avundsjuk en stund. När jag var i 30-40-årsåldern, sprang jag en del en Tjejmilar. Var, i vanlig ordning, inte speciellt bra på att springa fort, men det var kul och jag var nöjd både med att ha något att träna till och  att jag iaf höll mig kring timmen i tid. 

Har tänkt tjejmil under senare år också, men det har inte blivit av. Nu kan jag inte springa mer. Det säger knäet absolut nej till! Det är då avundsjukan kommer, jag känner mig avundsjuk på dem vars "springfunktion" fortfarande fungerar. 

Naturligtvis tänker jag i nästa stund ett steg vidare: Jag är  65 + och jag ska absolut vara nöjd och glad över att jag kan vara så aktiv som jag är. Det finns många i min ålder som vare sig klarar cykelturer eller längre promenader. 

Avundsjukan försvann- -nästan....

Det finns sju dödssynder, utarbetade av påve Gregorius, under 500-talet.

Högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, lättja och vrede. 

Fem, ja sex, av dödssynderna känns ganska okejade i vår tid, i vårt samhälle.

Högmod -- visst har det blivit mer och mer tillåtet att "slå sig för bröstet". Även om Jante fortfarande sitter på, framförallt den äldre generationens ( min?), axlar.

Vällust -- absolut, det är ju vedertaget med allt som kan ge njutning

Frosseri-- speciellt om det samtidigt ger njutning ....

Lättja -- man behöver inte skämmas för att man har en bekväm inställning till livet

Vrede -- klart man måste visa att man blir arg,....

Girighet -- visst får man ta för sig. Även om det sker på andras bekostnad,,,

Avundsjuk, det är det inte ok att visa att man är. Det pratar man inte om. 

-Är du avundsjuk? - Nej, inte alls!  Svaret kommer, trots att man är så full av avund så att ansiktsfärgen antagligen skíftar i grönt.  

Man pratar inte om avund, för det är inte ok att vara det.

Tänk om man ändå kunde svara- Ja, jag är avundsjuk. Därför så kommer jag antagligen bete mig lite konstigt mot dej under en tid. Men om du bara förstår mig och står ut, så vill jag verkligen att allt ska bli som vanligt snart igen....

Så mycket elände en sådan öppenhet, och en förståelse för "sjukan" skulle undvika.



Konstiga tankar man får under en  runda på fyra kilometer. 

Blev glad åt att se att  det finns lite kreatur kvar i byn. De blev lite glada att se mig också, de skyndade nyfiket fram emot tanten med stavar och kamera.

Håller du med ? Är det så att avundsjuka är den enda kvarvarande dödssynden.... ? Eller lever vi fortfarande kvar i ett gregorianskt femhundratal, och anser att även de andra dödssynderna fortfarande gäller?

28 kommentarer:

  1. Läste någonstans att man kan säga avundfrisk istället. Ren och skär avundsjuka känner jag ytterst sällan. Unnar de flesta jag känner att ha det bra.
    Men visst kan man få konstiga tankar i huvudet. Ibland logiskt, ibland inte alls.
    Har du sett filmerna om Dödssynderna? En del bra, en del sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej! Seven, den såg jag. En riktigt otäck film som var uppbyggd kring dödssynderna.Med Brad Pitt bl.a.
      Tror att min avundsjuka är en arvssynd...Sen unnar jag alla att ha det bra... men inte extremt bra... 😊 Kram!

      Radera
    2. Jag menar de svenska filmerna som Richard Hobert gjort.
      Ögat, Glädjekällan, Händerna, Höst i paradiset, Spring för livet, Där regnbågen slutar och Födelsedagen.

      Radera
    3. Nej, dom har jag inte sett. Hört talas om...Borde finnas att streama. Tack för tips!

      Radera
    4. Ja det finns de! Där har du att göra i vinter. Som sagt, några är jättebra, några dåliga. Se dem i ordning! Alla hänger inte ihop, men några.

      Radera
  2. Riktig avundsjuka kan vara väldigt besvärlig och kan ställa till det för generationer, speciellt när det gäller ett arv. Ibland kan jag känna mig lite avis men samtidigt så finns också känslan av att jag unnar personen i fråga det. För mig är det en naturligare känsla att unna andra att ha det bra. När det gäller att undvika avundsjuka inom familjen så tror jag att rättvisan är viktig. Skulle någon gynnas och jag missgynnas skulle jag bli mer ledsen än avundsjuk.

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rättvisa, inom gränser, är jätteviktigt Fruktansvärt när avundsjuka splittrar familjer.
      Visst unnar man folk att ha det bra. Men ibland blir det lite orättvist i livet... och då blir jag både ledsen och avundsjuk.
      Minns så väl när jag satt på ett hotell och storbölade...av dubbel avundsjuka. Tur att det blivit bättre ( mera klokt) med åren.
      Men som jag skrev... man borde kunna prata mer om avundsjuka och känslan av besvikelse... Varför man reagerar som man gör.
      Detsamma Kram!

      Radera
    2. Det håller jag med om för det är en väldigt mänsklig känsla och egentligen ingen konstig känsla alls.

      Kram

      Radera
  3. Oj då. Så har jag aldrig tänkt. Visste inte heller att högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, lättja och vrede klassas som dödssynder. Men nu vet jag.
    Ärligt talat så tycker jag nog att alla sju finns kvar i samhället och lär nog så förbli tror jag. Avundsjuk kan man ju vara på olika saker. Saker man inte kan påverka som hälsan till exempel, då är det väl klart att man är avis på andra som kanske är friskare än vad man själv är. Däremot har jag aldrig känt mig avis på personer som har det materiellt bättre ställt än jag - typ alla fotbollsspelare som cashar in miljardbelopp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avundsjuka på fotbollsspelare? Mer förbannad på sjuka löner! När man är "gammal" och vet att pengar och materiella saker är tämligen oviktiga, då avtar svundsjukan.
      Tänker på dem som är sjuka...de har verkligen anledning att vara avundsjuka på jämnåriga som är friska.
      Men det är mycket man inte rår på...
      Konstiga tankar man får när man är ute och rör på sig...Ha det gott!

      Radera
  4. Den svenska avundsjukan är hemsk. Jag lider inte av den men har märkt av den från andra. Tragiskt.
    Eftersom jag har fyra barn försöker jag tänka rättvist.
    Jag unnar så gärna andra lite lycka. Och tjänster blir gentjänster.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjänster blir gentjänster, så försöker jag också tänka.
      Har bara två barn/ döttrar. Försöker vara rättvis....
      Men att jag varit avundsjuk och är så ibland nu också, det erkänner jag definitivt! Kram!

      Radera
  5. Testar! Mina kommentarer vill sig inte idag hos dig. Ett så spännande ämne.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Det är Ditte som inte får igenom kommentarerna.

    SvaraRadera
  7. Svar
    1. Men så tråkigt! Konstigt att du får igenom korta kommentarer!

      Radera
  8. såg programmet om Arvet... och förstod inte föräldrarna som gav bort gården till ointresserad barnbarn, som nu sålt gården...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man tror att man gör det rätta... och så blir det så fel!

      Radera
  9. Det är väl ganska vanligt att det blir ovänskap vid arv p.g.a. avundsjuka. Jag tror ändå att om man försöker vara så rättvis som möjligt så accepterar de flesta det. Mina föräldrar var enormt rättvisa mot min syster och mig och när hon och jag sen skulle dela upp alla saker efter deras bortgång så gick det väldigt smidigt. Ha det bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pengar är ju inte allt. Önskvärt att man kan få ärva något föremål som känns extra viktigt för en. Affektionsvärdet är större än penningvärde.
      Har heller inte haft problem med arv
      Detsamma! Kram!

      Radera
  10. Visst kan avundsjukan visa sitt fula nylle ibland, men oftast gör jag strax efter en reflektion, är det verkligen så att jag skulle vilja ha ju det som jag blivit avis på. Och svaret är faktiskt ofta ett nej. Om jag tänker efter nogsamt... Jag följer bland annat fastighetsmarknaden dagligen på nätet. Tittar gärna in i folks vardagsrum, kollar badrummen, beundrar utsikten osv. men bo där, nej hjälp det skulle jag inte vilja...Och likadant är det med mycket annat. Något jag däremot är ständigt avundsjuk över är de som har en talang. En riktig talang, som att kunna måla, spela instrument, räkna fort i huvudet, gå på lina, ja det kan vara vad som helst. Jag har ingen talang...Men jag klarar mig skapligt utan! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skriva kan du ju!
      Kan också känna mig lite avis på dem med stor musikalisk talang. Samtidigt vet jag att de har tränat...massor... Gratis får man inget.
      Och den avundsjukan är inte den svarta förstörande sjukan. Den är otäck! Och visst har jag känt den och visst har den ställt till det.
      Kram!

      Radera
  11. Undrar om det går att kommentera här hos dig idag? Igår gick det inte.
    Intressant inlägg.
    Kram!

    SvaraRadera
  12. och arvsynd är läskigt, när gamla präster talar om att babysar har synd med sig från start

    SvaraRadera
  13. Avundssjuk? Nej, det tror jag inte att jag är. Inte på att många andra har det bättre än jag. Men orättvist kan jag tycka att det är. Eller så kanske det är just det som är avundsjuka...
    Vrider man och vänder på de sju dödssynderna så måste jag nog medge att alla finns kvar på ett eller annat sätt. Då tänker jag inte specifikt för min egen del, utan för mänskligheten i stort. T.ex. så passar nog girighet, vällust och frosseri in på många av de väldigt rika människorna i Sverige och världen.
    Det finns mycket mera att skriva i ämnet men jag slutar där. Det är svårt att utveckla sig på rätt sätt i skrivande form.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, detta är ett ämne som man kunde skriva och prata mycket om. Tror att just känslan av orättvisa, är det som är avundsjuka. Fast det handlar väl också om att bete sig på en "annorlunda" sätt, mor dem man är avundsjuk på. Jag vet.... jag har sabbat en hel del p.g.a. avundsjuka!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas