fredag 10 januari 2020

Säkerhet


- Du kanske inte befinner dej på kontoret nu? Mannen i telefonen ställde frågan. Eller var det ett påstående.
Jag svarade Nej, jag var ju ute på promenad.
I mitt stilla sinne hann jag reflektera över frågan/påståendet: KONTOR! Under fyrtiofyra års yrkesliv så har jag aldrig haft ett kontor. Möjligen del av arbetsrum, men aldrig kontor.
Faktum är, jag har aldrig behövt ett kontor, mina hemklassrum har varit ett alltiallorum, där eventuellt kontor ingår.


Mannen som ringde var från kommunens IT-avdelning.
Jag hade under skoldagen efterfrågat deras hjälp, för jag skulle behöva ladda ner ett program  där man kan skriva in noter. Förr skrev man på notpapper, men sådant extra arbete behövs inte i datorernas tidevarv. Kollade vad kulturskolan använde och rekommenderade för program. Jodå, det fanns ett gratis, ett som var enkelt att jobba med; musescore.
Bra, nu gällde det bara att få ner programmet i arbetsdatorn.
På den gamla goda tiden, då när vi lärare (äntligen) fick egna jobbdatorer, så kunde man ladda ner vad som helst.
Det blev det stopp på, det var ingen säker metod. Istället skulle vi, då vi behövde ett program, ansöka om adminstratörstatus under en dag. Funkade jättebra! Tänkte att det fortfarande var så, och blev lite förvånad över att få ett fysiskt samtal istället för en datum och ett lösenord på mailen.


IT-mannen föreslog att jag skulle ringa honom idag, men då jag sa att tanten har lediga fredagar, så tyckte han att det räckte på måndag.
Inte så lätt att komma ifrån och ringa då man har elever, så jag föreslog att jag skulle ringa hemifrån idag på morgonen.  Det fick jag OK på.
Och gjorde så.
Det var inget lösenord jag skulle få.... vilket jag var helt övertygad om. Jag hade inbillat mig, ganska logiskt, att nu gällde bara lösenord från datatekniker, under samtal med vederbörande.
Teknikern skulle fjärrstyra min dator, ta över kontrollen och på egen hand ladda ner det kostnadsfria programmet. Han lyckades inte, sannolikt för att jag inte fanns på mitt "kontor".

Naturligtvis ställde jag frågan varför man inte längre kunde få en-dags-tillåtelse till nedladdning avde program man behövde.
Nej, det var slut på det. Från årsskiftet hade säkerhetsansvarig förbjudit all annan nedladdning än den som IT-support tillhandahöll.


Man blir så TRÖTT! Allt ska vara så förbenat säkert. OK, världen förändras dag för dag, men man måste inte misstro allt och alla för det. Saker KAN hända, men ibland händer de värsta saker trots all säkerhet.
Man måste ha både livrem och hängslen och dessutom ryggen fri.

Många av oss, de allra flesta vill jag säga, har levt i en tid då säkerhetstänket låg på en helt annan nivå. På den tid då man kunde göra saker utan att det skulle vara livsfarligt....
ta med elever på skolresa ... ÖVER NATT ... i egna bilar.... på cykel

... och tänk, jag, urusla skidåkare har åkt i slalombackar utan hjälm,... det finns en anledning till att jag aldrig mer kommer att åka i en backe... en tant som knappt har styrfart ser ju skitdum ut i hjälm...

... jag har cyklat långt, med  två barn på cykeln, utan hjälm.... åkt pulka utan huvudskydd....


Nu hamnade jag en bit ifrån IT-sektionens ovilja att betro mig en nedladdning. För visst är det bra att skydda sig, när man faktiskt kan slå ihjäl sig.
Men vad kan hända om jag laddar ner ett program som är ett hjälpmedel i min undervisning?

Årskurs sex i vår skola har sedan lång tid tillbaka fått komma på studiebesök på ortens stora kabelföretag.
Under de första gånger jag var med på rundvandringen i fabriken så var de enda säkerhetsföreskrifterna  "se men inte röra".
Ganska snart fick man ta på reflexvästar då man befann sig på fabriksområdet. Så man skulle vara synlig för truckförarna. Ok...
Sen kom föreskriften att alla måste ta på skor med förstärkt tå. Svettigt och otympligt... och vad skulle kunna hända så man hade nytta och skydd av sådana skor. Att en kabeltrumma kom rullande ??? Har det hänt månne?
Under de senaste besöken så har vi även tvingats ta på oss skyddsglasögon, ja, även vi som normalt bär glasögon. Varför, det har jag inte fått något svar  på. Man drar ut koppartrådar till kabel, man använder glasfiber från Kina, man lägger isolerande material runt kablarna. Nej, jag kan inte förstå vad som skulle kunna hända... eller om någon på fabriken någonsin skadats i ögonen.
Säkerhetsansvarig har nog gått på för många kurser....



Visst är säkerhet bra, men när det går över till dumhet, då förlorar det sin trovärdighet.

För egen del så brukar jag, för min egen säkerhets skull gå med stavar. Åtminstone då jag går i skog och mark, eftersom jag är expert på att snubbla och ramla omkull.
Idag förde olika ärenden oss till Ulricehamn. I väntan på tid som skulle passas, så gick vi en runda och hittade några geocacher.  I stan, och på asfalt använder jag inte stavar. Där känner jag mig betydligt mer säker. Fast visst kan oturen vara framme ändå.
Kändes iallafall gott att ha gått mer än 12000 steg och nästan en mil utan stavar. Det var ett tag sedan sist. Än klarar tanten sig utan käpp och rollator, men om hon ger sig ut på skogsstigar, så är det inte så säkert.

6 kommentarer:

  1. Vi har ett liknande system i vår kommun när det gäller datorerna så numera kan vi i personalen inte göra någonting själv. Däremot så tycker jag det är bra att eleverna har begränsningar när det gäller nedladdningar.

    När vår skola byggdes om och allt var i princip helt klart så fick vi komma in i den nya delen. Det krävdes dock skyddsskor (Jag fick ett par svettiga i storlek 44 så risken att snubbla var synnerligen stor!), skyddsglasögon, reflexväst (inomhus), hjälm och vi fick nästan på på led. Säkerheten är viktig ja men detta blev direkt fånigt! Vad kunde hända undrade vi alla!

    Trevlig lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våra elever har Chromebooks och kan då inte ladda ner något. Däremot kan de lätt logga in på sina onlinespel på lektionstid. Inte så bra det heller...Lite dilemma det där med att varje elev har 3n dator ...
      Låter inte klokt med säkerutrustning vid bygget. Vi ska bygga om också...Skulle starta i våras...men upphandlingen har strulat. Nu kanske det inte går igång förrän jag slutat. Lika bra det..

      Radera
  2. Välkommen till vackra Ulricehamn! Synd att jag var iväg på jobbet (kontoret?), annars kunde du ha kommit in på en kopp kaffe. Håller med dig vad gäller kommunens datorer. Tycker det känns onödigt att äga en egen när vi får en riktigt bra dator från jobbet. Det som ställer till det är att allt inte fungerar på min arbetsdator, så jag är nästintill tvungen att ha en egen också. Hur miljövänligt och ekonomiskt är det då?! Jag behöver t.ex tillåtelse från kommunen att installera min skrivare hemma (som jag faktiskt också ibland använder till jobb-grejer). Förr, när jag inte hade fiber i lägenheten, utan använde mobilt bredband kunde jag inte använda detta hemma eftersom jag inte kunde installera drivrutinerna för att kunna köra programmet i min dator. Inget internet hemma på en arbetsdator känns ju sådär... Ha det gott och njut av dina lediga dagar! /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tokigt! Kommer gärna på en kopp kaffe när du inte är på kontoret!

      Radera
  3. Ibland funderar man på hur man lyckats överleva i vår farliga värld ...
    Såklart måste man ha vissa säkerhetsföreskrifter, men det behöver väl inte gå till överdrift ...
    Ha en fin lördag!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas