måndag 6 januari 2020

Underlag


Man funderar bra då man promenerar. Idag blev aktivitetsklockan nöjd då promenadstegen uppgick till nästan 11 000. På ett bräde! Klart man hinner tänka mycket på  8 km, på 100 minuter .

Dimman gjorde skogen lite trolsk, det svaga duggregnet gjorde sikten genom glasögonen ännu mer dimmig. Blir ofta bra kamerabilder med mjukgörande dimma. 

(Är det f.ö. inte lite tråkigt att många oss får så nedåthängade mungipor på äldre dar! Så tråkigt har ju livet inte varit...)


Underlaget jag gick på det var uteslutande grusväg.
Men trots att det var samma slags väg, byväg övergående i skogsvägar, så växlade underlaget ganska mycket.
Det var jämnt men hårt, det var lite mjukare men samtidigt lite slipprigt, det fanns mindre stenar och så fanns det ett parti med större stenar, grövre sten som lagts ut som fyllnadsmaterial där vägen tidigare varit dålig.


Det är jobbigt och besvärligt att gå på en väg, där stenarna har olika form och storlek.
Ändå så är det nog ganska nyttigt att gå i det ojämna, det är bra att många muskler i kroppen får koordinera sig lite mer än på den jämna vägen.



Nu var det ingen asfalterad väg alls på dagens runda. Många gånger kan det vara bekvämt att gå på asfalterad väg, men underlaget är så hårt, så jag ofta får ont i ryggmuskler eller benmuskler.

Då underlaget består av mjuk mossa, så känns det så gott att sätta ner fötterna. Son att gå på moln kanske...

Nu var jag dum, moln kan man inte gå på, inte ens sväva på... det var ju faktiskt riktigt låga moln som jag gick genom under hela rundan.


Mitt hatunderlag, det är is. Speciellt is eller annat halt underlag som dyker upp plötsligt.
En bruten handled, en grav stukning av fot, har överraskande halt underlag bistått med.
Numera är jag riktigt rädd för halka.  Tar mig fram som en riktig åldring... vill helst inte ta mig fram alls, bara vänta tills det hala är borta.


Jag tror att det är bra att vi går på olika underlag.
Såväl fysiskt som själsligt.
Det gäller även kuperad terräng.
Jag blev ordentligt andfådd i den långa uppförsbacken. Ändå var det den nyttigaste sträckan på hela rundan, man behöver ta i lite för att kroppen ska må bra.
Tror också att det är så att man behöver ta i lite, jobba med överkomliga utmaningar för att själen ska må bra.


Olika människor klarar olika underlag olika bra.
Beroende på kondition, beroende på vad man har för livserfarenheter.
Någon ger upp redan på det ojämna underlaget, en  annan springer lätt uppför backen... uppför en backe med ojämnt underlag.
Någon går alldeles för fort fram på  jämnt underlag, men ser inte den vägg som plötsligt finns i vägen. Fastnar man i väggen, kan det vara svårt att komma ut.
Någon annan får gå på ojämna, backiga vägar men klarar ändå att hitta vägen förbi muren som spärrar vägen. Med eller utan hjälp från någon annan.


Visst tänker man mycket konstigt när hjärnan ges fritt utlopp.
Men det är ganska intressant vart tankekedjorna kan föra en.

Tänkte också lite på skolstarten på torsdag. Elevstarten. Tänkte på musiklektionen och att eleverna ska skapa egen musik. Kom på ett bra sätt att jobba på. Insåg  också att den överåriga lärarinnan innehar ett bra underlag för att få till en god musikundervisning, trots att hon vare sig är så bra på att spela instrument eller att sjunga.
Tyvärr så har musik ( och i viss mån bild) blivit skolans slaskämnen. Lärarpersonal - utbildade eller outbildade - men utan behörighet har oftast fått ta hand om musikämnet, iallafall i de lägre klasserna.
Blir inte så bra....kanske jag ändå skulle avsluta min karriär med ett år som musiklärare, en eller ett par dagar i veckan...

15 kommentarer:

  1. Kloka tankar, kluriga reflektioner...så fint att du delar med dig av om och dina bilder... Ja, underlaget varierar ständigt på resan eller promenaden, man får anpassa sig så man inte stiger fel. Men ibland blir det felsteg ändå men om man ser det så går det oftast att rätta till och man har fått lära sig nåt. Livet är en vandring <3

    SvaraRadera
  2. Precis! Bara man inte halkar och slår sig för illa, så går det att komma upp igen. Ha en god vecka! Nu är det mormorsdag i morron och sedan två arbetsdagar ...och då blir det inte mycket skrivet på bloggen.

    SvaraRadera
  3. den rostiga spaden kunde bli vackert smycke i trädgården

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den rostiga spaden har sannolikt någon av makens äldre släktingar ställt ifrån sig ute vid skogsvägen. Funderar på hur länge den håller ihop där den står.// Anna-Lena

      Radera
  4. Väldigt kloka tankar och reflektioner som du delger efter din promenad. Att promenera är bra av många orsaker. Själv tycker jag att en av dem är att man kan tänka på allt eller inget. Livet är verkligen en vandring och underlagen är många. Bokstavligt talat var det väldigt halt i går morse så jag gick med försiktiga steg. Så försiktigt man nu kan gå med två glada hundar...

    På vår skola är alla som undervisar i bild och musik behöriga vilket känns bra. Jag har bild i åk 4 bara men det är kul att ha två lektioner i alla fall som balans mot att resterande är i svenska och engelska.

    Önskar dig en bra start på terminen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite skillnad på större skolor...Antar att du jobbar på en sådan...och landsbygdsskolor. På de två skolor som finns i vårt område, så är det bara jag som är behörig i musik. Finns inte många bildbehöriga heller, ingen mer än jag....gamla mellanstadielärarn...På vår lilla skola.Men bild är lite lättare än musik, det finns mängder med bra uppgifter på nätet.

      Radera
    2. Vi är väl en mellanstor skola får man väl säga. Bara en årskurs av varje men med 35-55 elever i varje. Kommunen har som policy att helst bara ha behöriga lärare. Det innebär att våra scheman läggs efter behörighet vilket blev en katastrof förra året. Detta läsår blev det tack och lov bättre. Visst finns det mycket bra bilduppgifter på nätet men musik tycker jag kräver en del. Jag hade aldrig klarat av det med tanke på min oförmåga att hantera ett instrument.

      Radera
  5. Många tankar och reflektioner ... kloka ord - och fina bilder från promenaden!
    Hur det är i skolorna häromkring vet jag inte, men minns med glädje äldste sonens musiklärare, Olle Nilsson. Han var en trevlig person och bra lärare ... och medlem i bandet Liverpool. Dessutom vann han första säsongen av "Sikta mot stjärnorna" 1994 med John Lennons "Imagine" :)

    SvaraRadera
  6. Härligt med en riktigt kunnig musiklärare. Det är få förunnat. Och musik ska vara ett lustfyllt ämne. Liksom bild.

    SvaraRadera
  7. Fint inlägg - i både text och bild.
    Ler lite åt kommentaren om mungiporna. Igenkänning.

    SvaraRadera
  8. Tänkte alltid på att min mor fick mer och mer neddragna mungipor ju äldre hon blev. Tänk vad genetiken ställer till det

    SvaraRadera
  9. Spadbilden, så fin den är. Alla dina bilder är förstås fina, olika vackra på olika sätt, men den med spaden har något speciellt.
    Trevligt att läsa dina funderingar och tankar och roligt att få följa med dig på promenaden.
    Förr gick mysingen och jag, nästan varje dag, nästan 6 km, men nu orkar jag inte och det är jag ledsen över. Det är så trevligt att komma ut och se naturen och se hur den ändras.
    Halkan, den är för läskig och jag är så glad så länge som jag slipper den.
    Mungiporna, har inte tänkt på det förut, men det stämmer nog, kanske inte på alla. Hjälp, kanske måste titta mig själv i spegeln.
    Ha en finfin dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. >Ja, den spaden är så fascinerande. Undrar vem som tog det sista spadtaget med den, undrar vem som lämnade den där. Kanske var det svärfar... vet inte hur lång tid det tar för en spade att erodera och oxidera till sådant skick.
      Så tråkigt att inte orka gå som man vill. JAg förstår att man få vara tacksam så länge man orkar. Tack för positiv kritik. Ha en fin vecka!

      Radera
  10. Vilken härligt lång promenad du var ute på. Jag gillar dina funderingar om olika underlag när man drar paralleller till vardagen. Mungipemysteriet har jag också undrat över. Jag är ju glad, men ändå ser jag sur ut. Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog genetiskt det där med mungipor. Skulle jag få chansen att leva sådär 15 år till, så gammal som min mamma blev... så lär väl mungiporna och dubbelhakan hänga nere vid knäna! Ser bilden framför mig. Orginell iallafall.Ha det gott själv!

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas