lördag 4 januari 2020

UT!


Lite lagom krispig luft. Och sol! Klart man måste UT!
Nu är jag väl inte den som är den, med att vara UTomhus, det är väl nästan bara ösregn som håller mig inne från en daglig promenad.
Idag kände jag att jag ville UT direkt efter frukost och tidningsläsning.
Det var faktiskt lite lurigt halt på den asfalterade regionsvägen ( tror att det heter så), där min promenadrunda tog mig den första biten. Speciellt de vita sidomarkeringarna var såphala.
Tror inte att de mötande bilisterna insåg att det var fläckvis ganska så halt även på asfalten, de tycktes inte köra mera långsamt än normalt.

På skogsvägen fanns en hel del nyfrusna hinnor på vattenpölarna.
Iskristaller är så vackert!


När man bor i en trakt där skogen dominerar, så får man vara glad för det lilla.
Vara nöjd och belåten med att den lågstående solen vill kika fram lite då och då mellan furornas stammar. Men visst blir det vackert!


För någon vecka sedan, så jag senast gick denna runda, så var det också sol. Jag tog en bild på spegelbilden i vattensamlingen. Idag var spegelmöjligheten borta. Det blev ändå en fin bild. Jag gillar barfrost, några minusgrader och sol, det är perfekt vinterväder tycker jag.
Snön då?
Nej tack, säger jag. Jag klarar mig så bra utan.
Men tänk på barnen, de vill ha snö att leka i, genmäler någon.
Jag är inte alls säker på att alla barn uppskattar snö. När jag var barn, så var snön naturlig och man hade skidor som man behärskade att åka på, man hade skridskor som man använde ofta, man hade ett eget "flygande tefat" att åka i backarna på. Vintrarna var långa och man fick en vana att ge sig UT och utöva vinteraktiviteter.
Så var det också under 80-tal, delvis 90-tal, då jag jobbade i Dalstorp. Det blev ett antal friluftseftermiddagar, då både elever och lärare  tog skidorna och begav sig ut på de fina skidspåren som man lätt kunde nå från skolan.
Eller åkte skridskor på sjön, det fanns barfrostvintrar då isen var så tjock att man kunde åka över hela sjön.
Numera är snö och längre perioder av minusgrader så sällsynt i våra trakter, att många barn inte äger någon av ovanstående vintersportutrustning. Minst av allt längdskidor. Flera har skridskor, speciellt killarna, mycket beroende på att vi har en ishall i Nittorp.
Det är nog så att många barn inte alls vill gå UT på vintern. De stannar inne och beger sig på äventyr i dataspelens värld i stället.


Något jag bara vill städa UT, det är julen. Är så in i bomben trött på de dammiga tomtarna som finns lite varstans i huset. Biter mentalt ihop och tänker att de får stå tills på trettondagen. Då ska de förpassas till den plats där de befinner sig elva och en halv månad om året.
Julkulor, julröda färger på dukar och gardiner, elljusstakar och stjärnor ska jag försöka stå UT med tills på fredag. Det ska säkert gå, de är inte alls lika störande som tomtarna.  Blir bra att städa UT julen helt och hållet, på lediga fredagen.

Det är fortfarande ljust ute. Härligt att ljuset är på väg att återvända. Är dock inte lockad att gå UT mera idag, de tiotusen stegen är gjorda och därute ser det ut som det börjat blåsa ordentligt igen.
Nä, jag ska sätta mig i bekväma läsfåtöljen och läsa UT boken  ( Jan Guillous  "De som dödar drömmar sover aldrig"- 1970-tal i hans släktkrönika).

Ha en fin helg!

12 kommentarer:

  1. Vackra bilder. Jag som är född i Ångermanland där det var mycket med skog och långt mellan grannarna, tycker att det är så mysigt att vandra ut och gå i skog och mark. Det är inte så lätt här i staden, men vi har ju en promenadslinga vid Lötsjön.
    Snö, jag älskar snön, den vita orörda, viket det knappast blir här, i alla fall inte så länge. Så ja, jag förstår din känsla. Jag känner likadant för halka, som ofta följer med vinter och kyla.
    Vid vår morgonpromenad var det en hård blåst så vi gick in efter 40 minuter cirka, det var inte skönt och vi frös. Ändå hade jag klätt mig ordentligt, med mössa.
    Trevlig helg.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Snö är vackert. Man kan ta sig överallt om det bara är lite snö. Men som sagt, halkan, den är så jobbig. Är ju ofta så att det kommer snö en dag och regn nästa dag. Resultatet av det bli förrädiska isvägar. Denna vinter har vi bara haft tunna snötäcken. Har inte blivit så mycket is av det, så att man behövt ta fram broddkängorna.

    SvaraRadera
  3. Så vackra bilder från dina promenader. Visst är det fint med snö men det är inte helt enkelt ändå. Här i vårt öppna landskap så blåser det oftast vilket direkt ger trafiksvårigheter. Eller så är varianten att allt regnar bort ett par dagar senare och då blir bara blött. Så för min del räcker det gott och väl med lite sol och frost. Det är en vinter i min smak.

    Trevlig lördag!

    SvaraRadera
  4. Överens! Rimfrost i sol är absolut vinterfavorit. Har varit dåligt med sådan under denna vinter. Men än så här vi ju ett par tre månader kvar, innan msn kan börja fundera på vår.

    SvaraRadera
  5. Snö är vackrast på bild. ;)
    Mer praktiskt utan och är det dessutom halkfritt så blir det bra.
    Det ultimata är rimfrost på alla träd och torra vägar.

    SvaraRadera
  6. Då är vi helt överens och önskar oss snöfritt men rimfrost i våra trakter.

    SvaraRadera
  7. Härliga bilder från din promenad! Vi tycker väldigt lika om snön! Den är vackrast på bild, annars mest till besvär. Inte en enda tomte inom synhåll här - de kom aldrig ens fram, men två dukar ska bort inom snar framtid!

    SvaraRadera
  8. Smart att inte ta fram tomtarna.Jag har bara tagit fram hälften av vad som finns i gömmorna. Men så får jag nya varje år...knepigt !Ett lärarpresentdilemma. Löser sig nog när pensioneringen snart är ett faktum

    SvaraRadera
  9. Kan tänka mig att en del barn knappt sett snö numera! Mycket mindre vet hur man vintersportar, förutom då som du skrev, i en ishall....
    Här är julen bortstädad nu, jag blev less :D
    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, så gott med bortstäfad jul. Jag ska försöka bita ihop tills i morgon. Brukar klara det...

      Radera
  10. Jag kan också avvara snö. Än har det inte varit något som irriterat här, men februari brukar vara en lurig månad hos oss. Så vackert det är i skogen hos dig. Julen åker ut här efter Trettonhelgen. God fortsättning på det nya året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag räknar med några veckors snö här hos oss iaf. Snödropparna har nog inte räknat med det, det börjar titta upp. Men de klarar sig, de är hårdhudade. Eller hårdbladiga kanske...

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas