torsdag 2 januari 2020

STOPP!


Det var inte så svårt att hålla sig vaken över tolvslaget, där i äldsta dotterns gästrum.
Under det att jag lyssnade på Lena Endres nyårsdiktsdeklamation , så tilltog mullrandet därute alltmer. På ett par tre kilometers avstånd från staden, så fick man en förnimmelse av att ett krigsslag utspelade sig en bit bort. Ett slag som  hållit på och eskalerat mer och mer under de tre-fyra timmar som jag befunnit mig i huset.
När dottern kom till stallet på morgonen, så hade två av boxarna tydliga spår av att hästarna haft en orolig natt.  En av hästarna verkade fortfarande skrämd och var  rädd för att gå ut.


Svärsonen i Malmö lade ut en bild på sig själv och sin hund, då de satt tillsammans på toalettgolvet under nyårsnatten. Hunden hade tungan hängande utanför och verkade helt vettskrämd.
Redan då vi lämnade Malmö... och även de två kvällarna då vi befann oss hos yngsta dottern... låg hunden på toaletten eller långt inne i en garderob och skakade. Hon ville inte gå ut,  det funkade enbart med rastning under förmiddagarna.


På radio hör jag om en bonde i Marks kommun, som berättar hur skärrade han djur var under nyårsnatten, med resultat att några kalvar sprang i väg från ladugården ( Idag återfunna välbehållna.)



En sann ( vilket man inte tror) berättelse talar om hur ett ungt, men sedan många år vuxet, par blir bjuden på nyårsfest. Hos en nära släkting.  För att vara välkommen, så skulle varje par betala in 500 kr till  pyroteknik.
När man vägrade betala denna summa, med den motiveringen att man inte vill utsätta djur för den stress som de krigsliknande knallarna gör, så var man inte välkomna på festen.


Borås Tidning hade  gjort en mindre undersökning  om hur boråsarna ställde sig till nyårsfyrverkerier.
Bland svaren stod att läsa:
- Jag gillar när det smäller!
- Minst 2000 kr tänker jag lägga ut på "tårtor" i år.
- Tårtor är verkligen min grej!
- Förra året spenderade jag 5000 kr på pyroteknik vid nyår.
- Vår hund är på landet, så det är helt ok att vi smäller av en del.

ÄR FOLK HELT SJUKA I HUVUDET ELLER ?

Hade det varit barn - vilket man är upp till 18 år - så kunde jag delvis förstå en svaren. Iallafall att en icke riktigt mogen hjärna gillar när det smäller!
'

Under det att vi åkte genom Skåne på tidig nyårskväll, kunde vi i bilen känna både detonationer och svavellukt. I det  öppna landskapet såg vi här och där fyrverkerier avteckna sig mot den klara och mörka himlen.
Fyrverkerier kan vara vackert, men med tanke på den korta varaktigheten, och absolut med tanke på den stress som alla djur, vilda och tama, utsätts för, och även med tanke på miljöaspekten, så anser jag att nu får det vara STOPP med försäljning av pyroteknik till privatpersoner.

Jag tycker inte att man ska förbjuda fyrverkerier helt, de kan väl vara befogade då det är årsskifte.... kanske....
I stället för att omogna män ( jag tror att det till störta delen handlar om män, förlåt min generalisering, kan ha fel...) ska leka med sådant som smäller under flera dagar, så skulle varje tätort kunna ha ett fyrverkeri PRECIS VID ÅRSSKIFTET.

Jag antar att många djur skulle klara några minuters olåt och blixtrande, bara det slutar efter några minuter. Åska är ju oroande för djuren, det vet jag, men det håller varken på i dagar eller timmar.


https://www.skrivunder.com/vi_kraver_totalforbud_mot_fyrverkerier_for_privat_bruk?u=3658308&fbclid=IwAR2OsbuZG3vOCH8avVXLG6Lu5xmoxfVygZgWib1OmbCZlAT0zvTdU2cRKMw

Jag skrev på den här länken, som fanns på Facebook, i förmiddags. Många har redan skrivit på, och jag är helt övertygad om att ännu fler tänker som jag.
Är medveten om att den lilla människan inte har mycket att sätt emot marknadskrafter, men kanske kan de som bestämmer i Sverige påverkas. Man har ju förbjudit smällare sedan länge, nu även fyrverkerier på pinne.... kanske, kanske har man förstånd nog att förbjuda att man säljer fyrverkerier i affärerna.
Jag är också medveten om att man ändå kan få tag i det man vill ha, men jag är ganska övertygad om att ett förbud gör att det blir en ordentlig begränsning på ljud och ljusföroreningarna vid nyår.

Skriv på du också!

(bilderna är tagna under förmiddagens promenad. Julrosen blommar för fullt i trädgården vår, och blomman på understa bilden blommar inomhus. Den är kommer från dotterns svärföräldrar i Skåne.... är det någon som vet vad den vackra blomman heter?)

6 kommentarer:

  1. Men hur tänker folk? Eller det är väl just det som de inte gör tyvärr. Det finns otroligt många djur som är vettskrämda och det ska få fortgå bara för att vi ska titta på något vackert? Nej, är mitt svar. Dessutom så retar jag mig på alla dessa föräldrar som köper raketer och sedan ger dem till barnen. Där brister det rejält i vuxenansvaret. När vi var ute på långrunda i eftermiddags så noterade jag allt skräp som ligger kvar. Tydligen ingår det i konceptet att någon annan ska städa upp... Tyvärr kan jag inte se något positivt i detta och ser självklart ett totalförbud.

    Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
  2. Just ja, allt skräp också. Länge sedan någon förorenade med nyårsoljud i vår lilla by... så den delen av förorenandet hade jag glömt.

    SvaraRadera
  3. Näääää, stoppa fyrverkerierna!!!! Det är alldeles för många djur som far illa, t.o.m dör!!! Till vilken nytta eller glädje?? Bara för att folk ska spendera massa pengar och tävla i vem är värst??? Nä fy!!!!! Och när jag läste om paret som inte blev bjudna....ja då brast det nästan för mig!

    SvaraRadera
  4. Värst är det ju större städer och samhällen. Bara det att det blir ju så mycket ljudförorening att det även står landsbygdsborna i närheten. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  5. Tillbringade också nyårsskiftet i badrummet med hunden. Ett sto i min fäderneby i Dalarna kastade sitt föl till följd av att grannarna sköt fyrverkerier. "Men vi var ju 200 meter från stallet", var den skjutande grannens försvar.

    Många barn med autism och känslig hörsel mår jättedåligt. Människor som upplevt krig likaså. Tungmetaller släpps ut helt i onödan. Listan kan tyvärr göras ännu längre.

    Håller så mycket med dig! Bort med skiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Antar att det är du Katrin som skrivit. Hoppas verkligen att vi får till att ses... åka på geocaching...fre va 6 kanske?

      Radera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas