Sista fredagen i månaden. Då är det quiz i Glasets hus. Det var ett tag sen vi vann. Idag var frågorna riktade till oss. Kändes det som. 14 poäng av 16. Det vann vi på!
Sista fredagen i månaden. Då är det quiz i Glasets hus. Det var ett tag sen vi vann. Idag var frågorna riktade till oss. Kändes det som. 14 poäng av 16. Det vann vi på!
Vissa dagar, så kan jag bli rent nostalgisk. Vissa dagar kan jag bli nostalgisk flera gånger om. Det är när jag går i den här trappan. En trappa som jag har gått upp och ner i, så många gånger. Under tjugofem års tid. Den "Bästa" tiden i livet. Mellan 25 och 50.
Den här trappan är egentligen det enda som känns riktigt bekant, från den "gamla goda tiden". Skolan byggdes om och byggdes ut för drygt tio år sedan. Trappan fick vara kvar.
Den är så bekväm att gå i. Både upp och nerför. Eller så är det så att steg-känslan från 25 år, då man var ung och lite spänstigare, fortfarande sitter kvar i muskelminnet.
Våren lär anlända till vår trakt på torsdag kväll. Detta enligt säker ( meteorologisk) källa. Sju dygn, med en medeltemperatur över nollan. Jag hälsar med glädje våren välkommen! Inte har det varit mycket till vinter. Inget som jag beklagar mig över. Men ändå.... nov-februari...fyra månaders transportsträcka mellan höst och vår.
Snödropparna är på gång lite varstans. Denna bild tog jag hos dottern idag. Hemma hos oss har de inte kommit riktigt lika långt.
Snödroppar, det är vårens första tecken. Även tranornas ankomst är vårtecken. Nu har de första tranorna anlänt till både Store Mosse och Hornborgarsjön.
Dagen idag; mormorstisdag.
Lunch på Gästgivargården i Värnamo. Ok restaurang, nära pojkarnas skola.
Hann en halvtimmes promenad i skolans omgivning, innan det var dags att möta upp killarna, vid skoldagens slut, kl 13.
Hem till Ulås, dataspel, kortspel, fotboll. Morfar körde Konrad till fotbollsträning. Kvällsmat tillsammans med hela familjen innan hemfärd.
Fortfarande mörkt, då vi kör hem på tisdagar. Men njuter av att det är ljust, när jag kör till skolan vid sju på morgnarna. Känns ändå som man vaknat upp från det långa vinteridet.
Gott när den korta vintern har lämnat oss för denna gång. Så fint att se vattenspeglingar igen.
Dalstorp är så fint, med allt sitt vatten. Ville ju gärna bygga vårt hus där. Jobbade i Dalstorp-skolan redan från 1978. Nu blev det ett hus utan sjöutsikt istället...
Visar spegelbilden sanningen?
Både ja och nej. Den är ju spegelvänd.
Och så handlar det om ljuset. Är det lite skumt, så kan ens spegelbild vara riktigt tilltalande. I motsats till hur den ser ut i starkt, artificiellt ljus. Då syns alla de skavanker, som har uppstått genom åren.
En annan sak som påverkar spegelbilden, det är ju vilka kläder, och framför allt, vilka färger man bär. Blått funkar bra för mej, brunt likaså. Även en del gröna färger. Men inte rött. Eller gult. Inte konstig att man har favoritfärger och "inte gilla" färger
Foton är ju också speglingar. När jag ser foton på mej, så tänker jag i nio fall av tio; Fy, tusan så jag ser ut!
Tittar jag på samma foto något eller många år senare, så tänker jag ofta; Oj, på den tiden såg jag ju riktigt bra ut. Märkligt!
Den viktigaste spegelbilden, den är inte synlig i vare sig vatten eller spegelglas. Det är hur man är som person. Och där tror jag att ens sätt att vara, till stor del speglas av den man för tillfället umgås med.
Så härligt att känna ljummen vårluft igen. Med lite solsken som bröt igenom de gråa skyarna.
Klädde mej i täckkappa. Hade passat bättre med fleece-tröja idag.
Fågelkvitter följde mig längs stora delar av promenaden. Småfåglar, hackspettar och kråkfåglar. Alla tycktes uppskatta det härliga vädret.
Träffade på några promenerande vänner när jag nästan var hemma, efter den drygt halvmillånga rundan. Tog en kort extrarunda och fick en pratstund.
Tidig vår, senvinter, det är ingen vacker tid i naturen. Vått och klabbigt på grusvägar, brungult gräs, kala träd. Hittade ett enda "vettigt" fotoobjekt. Det på de "stackars " rävarna som inte fick uppleva någon mer vårkänsla.
...I mitten. Suveränt bra platser. Speciellt som vi hade orkesterdiket mellan oss och scenen. Så man slapp "bryta nacken av sej", för att ha koll på handlingen. Vilket vi nästan gjorde på gårdagens föreställning, då vi satt längst ut på rad två.
Det tenderar att hopa sig för min del. Rätt ofta. Det kan lätt bli så, då man köper biljetter till olika föreställningar ett antal månader i förväg. Har dock aldrig hänt att det blivit dubbelbokning. Ännu...
Igår var det Falkenbergsrevyn med buss. Med andra "gamlingar".
Idag var det Göteborgsoperan med dotter och barnbarnskillar. Det var en väldigt blandad publik. Från 5 år upp till 80-årsåldern. Mycket barn var det på eftermiddagens föreställning.
Jag skrattar sällan. Förhoppningsvis ler jag och ser glad och positiv ut lite då och då.
Bakom mej satt en dam som skrattade hysteriskt. Jag kände mig störd. Men det är förstås hennes sätt att vara. Lättroad. Visa att hon tycker att det hon ser och hör är kul.
De som satt nära mig, de kanske också kände sig störda. Av henne som aldrig skrattade så det hördes, av henne som knappast applåderade.
Om jag tyckte det var bra?
Ja, jag tyckte att det allra mesta var bra. Jag blev underhållen. Jag tyckte mycket var roligt. Jag tyckte att musiken och sången var superbra. Att man fått till många bra sångtexter. Tyvärr hördes inte alla ord. Det berodde kanske på att vi satt långt fram, vid sidan. Ljudet blev nog bättre för dem som satt längre bak och i mitten.
Jag har ju själv spelat revy. Lokalrevy. De gånger dom publiken skrattade och applåderade mycket, då gick man på moln.
Tack och lov är det ett fåtal av revypublikrn som är som jag. Som bara sitter och tar in. Ibland med ett leende. En applåd om det är riktigt bra.
Mest imponerad är jag av sången, musiken, Anna Carlssons imitationer, av tempot, av de supersnabba klädbytena, av den datastyrda scenografin.
Har sett ett antal föreställningar av Falkenbergsrevyn. De brukar vara bra. Det var även denna föreställning. Det tyckte jag, trots att jag inte skrattade högt en enda gång.
Det är en speciell känsla att lämna skolan på torsdagseftermiddagen. Vinka hej då till vår kanslist när jag passerar hennes glasvägg.. En av mina första elever f.ö. Snart mormor. Känns lite märkligt att man jobbar tillsammans...
Helgkänslan är rätt go!
Två roliga dagar med "toppenklassen". Så mycket olika saker man kan göra med en väl fungerande klass. Fattar inte hur man står ut, om man bara måste reda ut en massa bråk och stök i sin klass. Och dessutom sällan får arbetsro.
-Nej, sluta! hörde jag mig själv säga, där jag satt ensam i mitt och kollegans arbetsrum.
Nu hördes det inte, till den det var ämnat. Den som, med sin vanliga, tråkiga, mässande röst, bannade några elever för att de uppehöll sej på fel ställe.
Jag blir så ledsen då jag hör vuxna skälla på barnen, för "ingenting". Varför kan man inte bara, med vänlig röst, fråga vad eleverna har för ärende just här.
Det där med ett otrevligt bemötande skapar otrevliga barn. Barn som själva blir otrevligt tillrättavisande.
Jag hade straffkommendering på lunchrasten. Nu var det helt ok, solen och det var lugnt på skolgården. Jag lutade mej mot en mur och tog upp mobilen ur fickan.
- Du får väl inte kolla mobilen. Du ska väl kolla barnen!
Det var en av dem som ofta blir otrevligt bemött av de vuxna, som gick förbi mej.
Den klass som jag jobbat i sedan i höstas (egentligen sedan i mars -24), hade bra förutsättningar att bli en "bra" grupp, redan då jag och kollegan började jobba med den.
Det har blivit en fantastiskt bra grupp. En grupp som jobbar självständigt, som man kan ge stort eget ansvar, som ger varann studiero. Samtidigt som de hjälper varann.
Jag har ett bra recept för att "laga till" en fin klass: Bra "råvaror" är viktiga, men lika viktigt är ett vänligt bemötande, positiv bekräftelse, god struktur och flexibilitet.
Där stack jag kanske ut hakan och talade om att vi är bra pedagoger, jag och min kollega.(72 år gammal). Och nog skulle vi behöva ha en kurs i bemötande för några av våra kollegor....
Jo, så känns det just nu, efter det att fem barnbarnsdagar är förbi. Samtidigt väldigt roligt. Men... det är att föredra att sprida ut gracerna lite.
Åt lunch på Madame i Värnamo. Brukar variera oss mellan fem olika restauranger. Två av dem är av lite högre klass än de andra tre. Madame håller hög klass. Lite intressant att se skillnad på " klientel" av lunchgäster också. Någon restaurang har äldre gäster, en annan många iförda "arbetarkläder". På Madame samlas det lite mer stilfulla folket. Och så C-E och jag.
Karl-Petter hade öppnat isaffär. Många isbitar var det. I olika former. Jag undrade hur vi skulle transportera isen som vi inhandlade. Den kunde vara kvar. Och vi kunde betala med låtsaspengar. Det är kul med kreativa personer. Barnbarn i detta fall.
Is kan vara väldigt vackert.
Förlorade i kortspel mot båda pojkarna.
Lite fotboll blev det också. Och när Konrad och morfar åkte iväg på fotbollsträning, så bakade K-P och jag en mjuk chokladkaka
Det är rätt ok att köra 25 mil , från Grimsås till Malmö, i dagsljus. Att se landskapet växla. Att då och då se havet. Att se Danmark skymta där på andra sidan sundet. Att stanna till vid stugan en kort stund.
Att köra hemåt i mörker är inte lika kul. Men det får man ta. Vi brukar bytas om att köra halvvägs. CE kör motorväg, jag kör "Nissastigen".
Det blev en kul dag med Ava.Tutankhamonutställningen var bättre än jag trodde. Två föreställningar med VRglasögon och en digital föreställning där det fanns animationer på fyra väggar och på golv.
Säger go natt efter en fin dag, som till största delen tillbringats i Malmö.
En liten avstickare till stugan i Halmstad, blev det på vägen söderut. En snabb koll vid stugan. Såg bra ut. En liten runda till stranden och längs stranden blev det sen. Som jag längtat till havet!
Men så mycket "gegga" från havet, som kommit in med vågorna. Inte mycket till sandstrand kvar. Här behövs stora maskiner för att rensa upp.
Snön hade fallit även över Malmö. Ungefär lika mycket som hemma i Grimsås. Men i malmö- trädgården stod vinterdäcken i full blom. De såg rätt pigga ut, trots snö och minusgrader. Vintergäcken får tåla att vintern gäckas med dem.
Snödropparna såg betydligt mer hängiga ut.
Sötaste snögubben hade fått en sittplats på en trädgårdsbänk.
Vi blev bjudna på en riktigt god lunch, lax, klyftpotatis, olika såser och sallad.
Solen lockade till utevistelse. Det blev en promenad genom Folkets Park och därefter till godisaffären på Nobelvägen.
Gott i solen, bitande kallt i skuggan. Gott att komma in och få en kopp kaffe.
C-Es kusin, malmöbo sedan massor av år, ville gärna träffa oss. Alltid lika underhållande att träffa honom. Han har de mest dråpliga historier att dela med sig av.
I morgon har mormor och morfar egentid med Ava.
Säger godnatt från Malmö.