fredag 31 augusti 2012

Så snabbt...

... den här veckan gick. Månaden också.
Eller kanske inte ändå.
När augusti startade, så var det fortfarande sex lediga sommardagar kvar.... och nu känns det som om sommarlov och semester var i en annan tid.
..... och egentligen, så känns det längesedan jag var ute och fotade de vackra sensommarbilderna i förra inlägget, fast det bara var fyra dagars sedan.
Det här blev svårt, gick veckan snabbt eller inte..... och är det kanske egentligen så att augusti är en månad som känns ganska lång?

Mycket var det i veckan iallafall, skolan har tagit nästan all tid. Men så har jag hunnit med tolv av tjugo föräldrasamtal ...  det som med ett vackert ord kallas utvecklingssamtal.
Det är  inga kvartsamtal längre, snarare tredubbla tiden. Trevligt är det, tycker jag, att sitta och prata med elev och föräldrar i lugn och ro. Ett avstämningssamtal skulle jag vilja beskriva det som. Hur trivs du... vad är lätt/svårt... när är skoldagen som bäst ( i år har ingen svarat rast !!), vad känner du att du behöver jobba mer med för att bli mera säker och känna att du är på väg att uppfylla de kunskapskrav som finns i ämnet......?

Rekord är det iallafall, att efter två och en halv skolvecka med elever ha avverkat mer än hälften av alla samtal. Det känns väldigt bra, för då har jag redan från början koll på hur varje elev känner det......
Det är ju tredje året som jag jobbar tillsammans med Toppenklassen, så vi känner varann väl... och det gäller även föräldrarna.


 Veckan har bjudit på mycket utomhusjobb för eleverna. Läroplanen är bra, den talar om att vi ska ut på fältstudier i närmiljön.
Skogen ligger väldigt nära.
Idag var vi vid skogssjön, dryga kilometern från skolan. Äng och mosse väntar nästa vecka.
Sedan väntar en veckas elevarbete med ekosystemen i närmiljön, i samspel med The big five ... de fem stora förmågegrupperna.... jo, jag vet att jag upprepar mig, men jag tror på att arbeta utifrån detta...



 Kreativitet och entreprenörskap talas det också om i läroplanen. Det handlade båtracet  i bäcken utmed "Kärleksstigen " om.  Roligt med lite annorlunda samarbete - treor, femmor och sexor. Fungerade utmärkt.
Vi har faddersystem på skolan, vilket betyder att sexorna är faddrar till nuvarande tvåor och femmorna till nuvarande ettor.
Ibland skadar det inte att lämna det fyrkantiga systemet och hitta nya konstellationer.


Ett roligt och utvecklande samarbetsprojekt, blev det. Den snabbaste båten, det var den allra enklaste. Många vackra båtar fick testa flytförmåga, hållbarhet och snabbhet.
Vädret var dessutom helt underbart!

Veckan har varit rolig, sen kan man diskutera hur snabbt den gick. Minuterna och timmarna var de samma som de brukar vara.....

Helgen har också sina timmar och minuter. Ska använda morgontimmarna till en favoritsysselsättning, att sova. Ett plockande besök i lingonskogen är inplanerat. Och så ska jag försöka få till att hitta de tre geocacher som finns inom mindre än en mils avstånd.... Låter som en lagom rekreationshelg efter en rolig men ganska jobbig arbetsvecka.

måndag 27 augusti 2012

Måndagsmotiv

 Vilket VÄDER det blev! Var glad att jag inte cyklade i morse, för då hade tårarna runnit, så kallt som det var. Men det var fantastiskt vackert i den marknära naturen redan då. Daggtäckta spindelnät och dagglitter i gräsblommorna. Det var så att man ville vända bilen och åka hem och hämta kameran.
 Men naturligtvis kallade plikten. Det gör väl den för de flesta av oss.
På tiorasten var luften fortfarande kristallknastrig och himlen skyhög.
Tänkte faktiskt hunnit ut lite under det att eleverna mina hade slöjd, men så blev det inte. Det är mycket som ska hinnas med under den tid som är elevfri. Ibland känner man sig aldrig färdig.
Inte idag heller, men idag handlade det i första hand att känna sig väl förbredd för utvecklingssamtal.
 Den förberedelsen hanns med.
På lärarummet hanns också en diskussion kring kommunens betygsnivå i nian med. Man gjorde en jämförelse mellan kommunerna i området, i dagens Borås Tidning. Läsåret 10/11 låg Tranemo ohjälpligt långt under alla andra, vad det gäller meritvärde för grundskolans avgångsklass. Både vad det gäller tjejer och killar. Fast mest killar förstås.
Diskuterade vad detta kunde bero på. Är det betygssnålhet eller är det så mycket sämre med kunskaperna?
Visade mina elever diagrammet och de kunde inte riktigt förstå varför Tranemo kommuns nior låg så mycket lägre i slutbetyg än vad andra nior gjorde.
De lovade att göra sitt bästa för att förändra statistiken. Tror att de kommer att infria löftet.
 Har god hjälp av The Big Five i arbetet. Vi tittar på innebörden av de olika förmågorna dagligen. Så småningom ska de på egen hand få utvärdera hur mycket man jobbat med de olika förmågorna.
Naturligtvis är det en mognadsfråga hur mycket man förstår av innehållet. Men jobbar man med förståelsen, så kommer fler och fler att förstå.
 Hade två föräldrasamtal idag efter konferenstid. Visade på tanken med  förmågorna; den kommunikativa, den begreppsliga, informationsinsamlarförmågan, analysförmågan och den metakognitiva. Föräldrarna lyssnade och tog till sig med intresse. De ville gärna veta mer, för det skulle kunna hjälpa dem att hjälpa till med skolarbetet hemma.
Pratade också om högstadiet kontra mellanstadiet vad det gäller läxor. Vi har inte mycket hemuppgifter. Min absoluta åsikt är att när man som elev jobbar bra i skolan, så har man gjort sin arbetsdag. Högstadielärarna tycktes inte tycka likadant. En förälder berättade om 4-5 läxor per dag och 3-4 prov i veckan.
Detta på det högstadium som har elever som har ett av Sveriges lägsta medelbetyg i åk 9. Så läxor en masse, det tycks inte vara något vinnande koncept....
Föräldern ville att vi skulle träna på att ha mycket läxor i sexan... iallafall under en period.... så att inte läxmassan kommer som en chock för eleverna i sjuan.Får ta upp d tta på föräldramötet... Vet att det finns olika åsikter även bland föräldrarna.
Vill bara ställa en fråga till lärarna på högstadiet: Varför kan inte eleverna få göra merparten av sitt jobb på skoltid? Funderar på att låta eleverna skriva till rektorn i 7-9 och fråga.....


Var hemma strax efter klockan sex och kände att jag bara måste ut. Utan stavar och med kamera. Gott att känna att man klarade att ta sig fram utan stavarna. Tänker ibland att stavar är det första stadiet och rollator det andra....
Känner att jag verkligen tycker om sensommar och höst. Finns bara ett aber ... det som kommer när hösten är slut.....

Tror att katterna också njuter i vackert sensommarväder. Lagom varmt för en pälsklädd en.....

lördag 25 augusti 2012

Stockremmaskördat


 Idag var alla grönsakerna på tallriken skördade i Stockremma. Smakade förstås extra gott att äta av sina egna obesprutade grönsaker. Bara att konstatera att hemmaodlat smakar bäst.... även om det kanske bara är så att hjärnan bestämt sig för att tycka så.
Potatisen var inte av egen skörd, det var ganska många år sedan vi odlade potatis.  Sista året vi gjorde det, så fanns det bara extremt lättuppdragen blast och därunder en sorkgång. Efter det har vi bara odlat potatis i balja, och det går ju det också, men det blir ju inga mängder direkt.
Det finns ingen i byn, iallafall ingen som  jag känner till, som odlar potatis längre. Jorden är inte tillräckligt bra för att det ska bli bra resultat.
Nere vid Hjälmåns lerjord finns det stora potatisodlingar. Potatis som finns till försäljning i traktens ICA-affärer. Närodlat duger gott.
Under en lång tid så försörjde potatisbonden skolområdets tillagningskök med potatis. Sedan ett antal år är det slut med detta, det är färdigskalat på påse som som gäller. Tror att det är EUs upphandlings-regler som styr.
Många sjuka regler har kommit till sedan vi gick in i det förenade Europa!


 Även dessa goda frukter är Stockremmaskördade. För smaklökarna är de en njutning, men inte för resten av det digestiva systemet. Tyvärr!


 Gillar gurkorna i växthuset. De växer så att man verkligen ser förändringen från en dag till en annan.
Tre olika gurksorter har vi i år. En långgurka och en knubbgurka. Plus att vi fick några västeråsgurkor också.
Västeråsgurka ska jag inte odla mer, det är bättre att köpa kilovis när det är dags för gurkinläggning. Vilket det var i förra veckan. Däremot kan jag tänka mig ytterligare någon gurksort, modell större, nästa år.
Odlade squash i växthuset, men frukterna ruttnade innan de var färdiga. Flyttade ut plantan i "grönsakslandet" och där trivs den mycket bättre och ger friska frukter.


Tomater blir det massor av. Planterade sex små plantor i en pallkrage. Nu är det ett buskage av tomatplantorna, och detta trots att jag tjuvat och klippt bort en massa skott.


Förstår att de köpta tomaterna, som är blanka och fina och utan defekter, måste vara besprutade. Tomaterna i växthuset har lite skavanker och skönhetsfläckar.  Men goda är de!


Var ute på och rekade inför elevernas arbete med ekosystem i närmiljön. I våra trakter är mossmark ett vanligt förekommande ekosystem. Försökte hitta en väg ut på Grimsås mosse, det skulle finnas en bro över bäcken. bakom Grimsborg.
Nu visade det sig att den bron var mer brorest än bro, men det gick ändå att ta sig över genom att gå på stora stenar i bäcken.


Är inte så säker på att eleverna varit ute på mossen. Det är ju ingen plats man går till som barn. Men nästa eller nästnästa vecka ska de få kolla växtligheten och  ev. djurliv i den vackra mossmiljön.

 

Kollade också vid Spångasjön. Jodå, man kan se lite typiska skogssjöväxter alldeles vid strandkanten. Kanske hittar man något liv på botten också.
Skog och äng ska också undersökas, sen tror jag att eleverna upptäckt skillnad mellan olika ekosystem.
Naturligtvis ingår ytterligare ett antal moment i arbetsområdet....

Få se vad vi hinner av det centrala innehållet i läroplanen. Vill göra saker ordentligt, så det är inte säkert att vi får med allt. Förhoppningsvis kommer mina elever att klara sig fortsatta skolgång ändå.....det är ju trots allt inte innehållet som är det väsentliga, det är hur man jobbar med det.

fredag 24 augusti 2012

Bluffbedömning


Fick lärarlegitimationen i veckan som gick. Via e-post.
Kan väl vara gott och väl, jag behöver inget fint papper att ha legitimationen på, den ska ju bara användas sex år till....och den var ju alldeles gratis, så vad kan man begära.

Den var väl inte riktigt genomtänkt, dock. Det visade sig att jag är behörig att ha idrott och hälsa från åk 1 till åk 6. Måste vara ett ämne som kräver extremt låga kvalifikationer, jag hade 30 timmars utbildning i friluftsliv för snart 40 år sedan. Men behörig i idrott och hälsa är jag ändå!
Kan tala om att jag inte anser mig ha de kvalifikationer som behövs för att ha ämnet! Rena bluffbedömningen alltså.

På den tid det begav sig att jag gick på lärarhögskolans mellanstadielärarutbilning ( 1973-75) så valde man att fördjupa sig i antingen musik eller idrott. Jag valde musik. Sannolikt har mina gamla kurskamater med fördjupning i idrott fått kompetens att undervisa i musik, åk 1-6. Sanslöst!

Hemkunskap var ett ämne som jag undervisade i under ganska många år. Anser mig ha kompetensen att undervisa i detta ämne. Men behörighet har jag inte, alltså får jag egentligen inte undervisa i ämnet.... Helgalet!

Då jag var i åren runt de femtio så läste jag en hel del; psykologi, svenska som andraspråk, specialpedagogik.
I svenska som andraspråk har jag 20 poäng, ändå är jag bara behörig att undervisa i detta ämne upp till åk 3. Kollegan med mellanstadielärarexamen och inga poäng därutöver, har samma behörighet. I specialpedagogik har jag också 20 poäng, alltså en termins studier på heltid. Där har jag ingen behörighet alls. Medan då två veckors undervisning i idrott gav behörighet från åk 1-6.
Snacka om bluffbedömning!

I höst ska jag bedöma enligt betygsskala A-F. Tycker inte alls om det, framförallt för att jag anser att 12 år gamla elever är för unga för att bedömas summativt. Men en sak är säker, att även om det med all sannolikhet blir en bristbedömning från min sida, så blir det ingen bluffbedömning. För jag vet ungefär vad mina elever är "värda",  även om det finns risk att det blir en bokstav åt fel håll ibland.

I kväll firar jag  min lärarlegitimation, så där 35 år efter att den rimligen skulle ha utdelats. Ett glas ( eller två) rödvin blir det - så skål för den nyutnämnda  gympaläraren.





onsdag 22 augusti 2012

Skolstängning? Småskola?


Som i ett antal andra småkommuner, så finns det för många skolor i vår kommun. Detta faktum och "problem" har varit på tapeten ett antal gånger. Man har "hotat" med att stänga än den ena skolan och än den andra. Vilket förorsakat folkstorm i det berörda samhället, och politikerna har backat lika många gånger som de har  framfört sina nedläggningshot.

I vår/ sommar har man tillsatt ytterligare en utredning, en enmansutredning ledd och bemannad av/med en kunnig f.d. skolledare/skolchef. Idag presenterade han sina slutsatser för oss.

Med tanke på att många skolor i kommunen är gamla och nedgångna, så behövs det en ordentlig upprustning/ombyggnad på många håll, och det snart.
Med tanke på den dramatiska nedgången av elevunderlag framgent, samt det här med behörighetskrav för de olika ämnena, så finns det inte ekonomisk möjlighet att behålla alla skolor med den organisation som finns idag.
Utredaren hade flera alternativ på lösningar; att lägga ner alla mindre skolor och ha sammanlagt fyra skolor kvar i kommunen, att lägga ner någon skola helt och att göra andra skolor till F-2 (3) skolor och bussa barnen från åk 3 eller 4 till en större skola  eller att ha kvar alla skolor som F-2 (3) skolor eller F-6 -skolor.
Varvid mångas vår tanke var: Vem vill jobba på en småskola med F-2 (3). Två-tre lärare + fritidspersonal och 20-30 elever. ?

Nu gäller det ju inte mig som jobbar med äldre barn.... men alla de som kunde komma i fråga, slog i från sig direkt! Hur kul-utvecklande- är det att jobba på småskolan?

Hur det ska lösas, ja, det ska ju politikerna besluta om. Hoppas att de tar ett snabbt beslut nu, och inte backar för föräldrastormar.
Som lärare och privatperson ser jag det här med skolstorlek och skolsammanslagning på samma sätt. Jag tror nämligen inte att det blir bättre kvalitét på en stor skola med alla ämnesbehöriga och jag tror att den lilla skolan blir bra kvalitétsmässigt med lärare som trivs, men att det blir väldigt jobbigt för två-tre lärarpersonal att "dra runt" skolan.
Hur det än blir, så blir det både bra och dåligt. Vore enormt tråkigt om Grimsås skulle bli av med skolan, med tanke på hur det lilla samhället utarmats på dryga decenniet.
Och jag vet precis hur jag skulle vilja se besparingarna; lägga ner ett par skolor helt och låta vår skola vara kvar som den är. Vi bor för långt från vår tänkta centralskola.Tre och en halv mil i buss varje dag, det är både kostsamt och bortkastad tid....
Men det är vad jag tycker......och personligen blir jag nöjd med alla beslut BARA det kommer till beslut SNABBT och BESTÄMT!

På fredag kan man läsa om hela utredningen i de  lokala tidningen.

I övrigt är jag väldigt nöjd med skolstarten och de arbeten utifrån "The big five" som vi gjort som för att förstå vad de olika fem förmågeinriktningarna betyder samt som (delvis)  en repetition från förra året. Nu har vi "Begreppsförmågan" och metakognitionen kvar. Sedan ska vi försöka återkomma till förmågorna i varje arbetsområde som vi genomför.


söndag 19 augusti 2012

Halmstadshelg....

...blev det. Lite magsnörpskänsla när vi åkte där ifrån. Var det den sista helgen för i år...? Så fort en sommar går! 
Och så fort somrarna går, år efter år.
Åkte mot kusten i regn i går förmiddag.... solen började lysa igenom molnen när vi kom till Halmstad.
Fikade, och gick sedan på långpromenad under det att C-E klippte gräset.
Knappast en kotte på stranden, inte ens de vanligt förkommande joggarna och promenanterna.
Gick utmed stranden till campingsplatsen  trallbrygga, och hittade sedan ett nytt promenadstråk på små stigar bakom dynerna. Jättefint. Dock utan kamera, det är lite bökigt att bära systemkameran när man vill gå snabbt.
Eftermiddagen tillbringades i bokläsarsolstol samt framför Canal plussändningen på TV, där man fick se Elfsborg vinna över Helsingborg.


 Temperaturen steg och solen sken klart framåt kvällen. Helt ljuvlig kväll. C-E gick med en sväng på stranden. Ett kvällsbad såg ganska inbjudande ut, men vi hade ju bestämt oss för att gå och äta någonstans,  så det blev tji med det badet.


 Vid Timmerstugans träffade vi på bekantingar. De hade just ätit av den goda pizzan som huset serverar.
Vi har ätit den vid ett par tillfällen i sommar, så vi valde att gå till Kina-restaurangen i stället.


 Inte så stort utbud rätter, men god och vällagad mat. En glass på Strandgården blev det till efterrätt. Apelsin-choklad. Gott!


 Idag på förmiddagen åkte vi till Skedala, knappa tio minuters bilresa mot Växjö. På det stora gröna fältet kom Johanna och Tindra skrittande....


 Ida satte sig i sadeln och så bar det i väg på hoppning på den fint anlagda banan.
Nu hade Tindra millimetrarna emot sig. Ibland kan hästarna slå i bommarna så det skallrar om det, men de ligger ändå kvar.

  Tvärtom var det för Tindra idag. Två små islag, ett i varje klass och bommen föll  ner båda gångerna.


Men Tindras team var glada och nöjda ändå. Hon hade hoppat bra i värmen och tävlingen var mycket bra arrangerad.

C-E och jag åkte tillbaka till Östra Stranden igen, åt lunch, solade och badade i helt ok vattentemp  och drog oss hem på seneftermiddagen.

En fin Halmstadhelg var det.... kanske blir det fler sådana innan det är dags att stänga till stugan om en månad eller två.

torsdag 16 augusti 2012

Skolstartat = sant



Äntligen kom eleverna igår! Sex dagars väntan var över. Så nu är den riktiga skolstarten ett faktum!
Roligt att träffa eleverna igen! Vad stora de har blivit, eleverna i min toppenklass! Det är två år sedan som jag blev klassföreståndare för de dryga tjugo barnen. Året dessförinnan hade jag musik i den stora rörliga, pigga klassen.... Då var de små, och gillade att sjunga och dramatisera.... Gjorde en miljömusikal med dem som final på första årets Grön flagg-arbete..... Känns LÄNGE SEDAN

Det är verkligen en förmån att få skörda frukterna av sitt arbete, att få följa sin klass/sina klasser i tre-fyra år.
Tycker "synd" om dem som tvingas lämna  sin fungerande klass efter ett år, och bara ha sått goda frön som inte riktigt hunnit mogna.
Tycker dessutom "synd" om eleverna, de ska ta emot nya impulser, nytt utsäde. Det är jobbigt att få nya frön sådda i sin speciella jordmån, speciellt om den tidigare läraren hittade rätt frön för rätt grogrund.

Som tur är har många elever en god jordmån, en bra grogrund för de flesta goda planteringar.



Har inför lite "nytt": Utvärderingsbok - dagligen
Slumpmässigt "lottade" namn som svarar på frågor/ uppgifter.
Medvetandegöra "The big five" .... idag började vi med "kommunikation".... och fortsätter med det i morrn.
På måndag "Information" och sedan sedan ska vi beta av alla fem ganska så raskt, för att sedan ta med alla de fem förmågerubrikerna och dess innehåll  ut i skolarbetet. Känns som om de flesta av eleverna är öppna för vad jag menar, då jag påstår att medvetandet om arbetet med olika förmågor kommer att hjälpa dem framåt i skolarbetet.
Är glad och tacksam över att ha det yrke som jag har.


Igår träffade jag fem av arbetskamraterna sedan tiden på Dalstorpskolan. Vi brukar träffas ett par gånger om året, under de senaste åren på adventskaffe hos Berith och sedan någon gång på sommaren... på lokal eller hemma hos någon.
Igår var vi på Carlssons skafferi i Ulricehamn. En liten trevlig restaurang, som jag verkligen kan rekommendera alla som gillar vällagad mat, tillagad med lokalt producerade råvaror.
Som det matvrak som jag är så valde jag att äta trerätters:
Kantarellsoppa
Gösfilé med rödbetor och ärtskidor
Punschparfait med färska bär och mandelflarn.
Enormt gott! Prisvärt! Betalade 400 kr för allt inklusive två koppar kaffe, serverade i ägarens farmors Bavaria-märkta kaffekoppar med guldkant.

Ska ta C-E på denna utmärkta restaurang. Någon mer som vill hänga på?

I morrn är det fredag... oj, vad veckan gick fort.... och vad tröttande skoldagarna är så här i början på  terminen. Slut med nattsudd, bara att konstatera.

måndag 13 augusti 2012

Dalstorpsdags

Tyckte att det var dags att Dalstorp skulle få några egna cacher.
Ynka två har det tidigare funnits i området, en vid hängbron och en vid spiksmedjan. Hängbro-gömman har blivit avaktiverad under sommaren, så i hela Dalstorp socken finns en enda geocache, den vid spiksmedjan.
Tycker att det är alldeles för dåligt för en så vacker trakt....
Så nu finns det ytterligare sex gömmor...... och förhoppningsvis blir de snart offentliggjorda, så att geocachare kan komma till vackra Dalstorp, enligt min absoluta åsikt, kommunens vackraste by. ( Men då kanske jag är lite "jävig" ... jag har ju jobbat i vackerheten i ett kvarts sekel!)


Oset, eller Ods kvarn, fick en gömma.
Passade bra, då geocacheutläggarassistent C-E ändå skulle dit och beställa påfyllning av pelletsförrådet.
Vad jag inte kunde få med i cachebeskrivningen är att  en av de mest välsorterade ( och billigaste) affärer som finns för jordbruk, trädgård och hem numera huserar i den gamla kvarnens lokaliteter. För att göra reklam, om än bara faktamässigt korrekt sådan, det får man inte göra när man lägger ut cacher! Tycker jag i och för sig är bra. För vem kan granska och bedöma?


Det finns några hus i närheten av kvarnen. De som bor där lever dagligen med denna utsikt. Vilket avundsjukar mig. Jag  vill bo vid vatten, det är ju det som skapar vackerheten i byn.... och i alla andra vattennära bebyggelser.


 Järnåldersgravfältet vid sjön fick en liten burk. Men just i skrivandets stund, så ifrågasätter reviewern om jag inte lagt cachen för nära någon grav, så att den kan bli åverkad under letandet. Varvid jag säger NEJ, vi lade den alldeles vid sjökanten, just för att undvika att komma i närheten av fornlämningarna. Få se om jag måste fortsätta bråkandet? Man måste bli litad på ....


Kyrkan i Dalstorp brann ner 1963, på trettondag jul. 1965 stod den nya fina kyrkan klar. Bredvid den nya kyrkan och dess stora kyrkogård, så finns även rester från den första ( som man känner till) kyrkan i samhället och dess kyrkogård. Klart sevärd kyrka.


Vandrade längs sjön till Sjölunds udde. Precis på detta ställe, ( bilden)  så var det årlig gökotta  under de år som jag jobbade i Dalstorps skola. Morgontrötta jag var inte med alla gånger, men när jag väl fick mig ur sängen, så var det en härlig och ( för mig) ovanlig upplevelse att fika i det fria klockan sex på morgonen.


På Sjölunds udde fanns ett torp en gång. Barnrikt och fattigt var det. Nu finns här en gedigen övernattningsplats för frilufsare. Så gediget byggd, så att jag inte hittade någon plats för ett pet-rör i själva lilla halvhuset. Men det fanns andra platser att gömma på  och vanliga plastburkar att gömma...

Borgen vid Borrarp fick en riktigt svårforcerad gömma /( tyckte jag) och så lade vi en ny burk vid Hängbron.

Så fem av sex gömmor är redan publicerade. Det får jag vara nöjd med.

Ska lägga ut ytterligare 5-6 gömmor i Dalstorp, innan jag känner att  det vackra samhället har fått den uppmärksamhet det förtjänar. Ett ringröse från bronsåldern, den fina bygdegården och fotbollsplanen med konstgräs... alla förtjänar de var sin cache.  Tycker jag! Fem första att finna, för dem som finner framgångsfaktor i detta!

( Fick just veta att jag måste flytta burken vid gravfältet en bit... ja, det är väl bra att geocachebedömarna tar hänsyn till vårt kulturella arv. )

lördag 11 augusti 2012

Blandat bidrag


Två kompetensutvecklingsdagar ytterligare gjorda. Utan kompetensutveckling. Eller, nja, dels har jag fortsatt läsa i A-M Körlings Vygotsky-leendebok och dels hittade jag en film med Dylan Williams på You Tube.
Körling-boken får ju bli på kvällstid, så nog lägger jag ner tid på kompetensutveckling.... mycket av dagarna blir ganska tidsförspillda.
Har kommit nästan till slutet på boken, och inser att det är väl tur att man gör olika, både för sin egen och elevernas skull. Men en del har jag absolut tagit till mig och ska pröva. Öppna frågor i diskussionssyfte och att ha en utvärderingsbok som fylls i efter varje lektion. Bra för mig att utgå ifrån, för fortsatt planerande och för att se att eleverna förstått det vi jobbar med. Säkert ovant i början, men utvecklande.


Från den Dylan Williamfilm jag såg i fredags, ser jag att jag (enligt honom) är rätt när jag använder små white-boards som eleverna skriver svar på. På det sättet får jag med alla elever. En variant till detta är att ge en frågeställning och sedan "lotta" vilken elev som ska svara. Ska testa detta också. I de flesta klasser är det ju så att det är ett antal elever som svarar på allt - och som kommer med tyckanden på det mesta- medan ett lika stort antal aldrig visar riktigt vad de kan.
Genom att slumpen får avgöra svarare - tyckare så blir alla mer delaktiga. Mina elever tycker säkert att det kan vara kul med lite nya grepp, de är ju ganska vana/trötta på sin gamla lärarinna.


Vi har pratat lite om meritvärden under veckan som gick. Meritvärdena på de elever från vår skola som fått slutbetyg från grundskolan. Man undrar vad som händer när eleverna kommer till högstadiet, en del av dem har betydligt högre meritvärden än vad man kunde förvänta sig, och med andra är det tvärtom. Framförallt är det stor skillnad på pojkar och flickor. Är det så att pojkarna är för omogna generellt sett, för att klara det ansvar för det egna lärandet som högstadieskolans organisation kräver???
Det är absolut inte bra att det är så stor skillnad på tjejers och killars betyg, och detta gäller överlag och i hela Sverige. Funderar också på om det är så bra att splittra fungerande klasser från mellanstadiet. Tror att tryggheten i varann skulle kunna främja studierna för alla. I en helt ny klass måste en del av killarna visa hur tuffa de är.....
Bara mina teorier.... men lite intressant.


 Denna vackra lördag åkte vi till ännu vackrare Hjälshammar.
Tänk att få bo sjönära, stadsnära och naturnära. En idealplats - om man inte har storstadssug, utan nöjer sig med småstad.
Hittade Experthjälp till kompaktkameran. Fick skriva på ett papper att jag måste betala för diagnos om man finner stöt eller vattenskada. Vet att jag tappade den när den var alldeles ny, men att den aldrig varit i vatten. Är säker på att man ändå hittar något som gör att garantin inte gäller.... så jäkligt är ju det mesta idag.
Ser iallafall att min ganska dåliga systemkamera tar MYCKET bättre bilder än någon av kompaktkamerorna. Så det är bra att jag tvingas använda den.
Brukar använda kompaktkamerorna med eleverna.... men det är ju inte klokt att man ska behöva göra! Har i och för sig några kameror på skolan, men inte tillräckligt för att hela min klass ska kunna ha en kamera per grupp om tre elever. Många elever har ju egna FINA kameror.... en del tar gärna med, som tur är.


Tanken med resan, förutom att träffa Johanna och Martin och alla djuren, var att införskaffa årsbehovet av raggsocksgarn i Eks lilla bod. När det blir lite mörkare kvällar, och jag läst klart min "fortbildningslitteratur" så är det dags att sticka årets julklappsraggsockar.... En bra sysselsättning för den som har svårt att göra ingenting framför TVn.


Tindra och katten Max träffade vi  vid hästhagen.


Lilla Elvira var mest i trädgården... och Bella kom fram när det var dags att åka hem.


 Geocachen som jag lade ut förra året vid det gamla torpstället Dalskog var borta för andra gången.
Sannolikt något djur som dragit i väg med lådan.


 Det visade sin att gömman, under en rotvälta, eroderat ( heter det så med trä?) en hel del under året som gått, så vi fick bygga ett gömställe för den stora, stenfyllda lådan.
Lätthittat som bara den, men det gör inget, jag vill ju visa dessa imponerande stenmursverk genom att lägga ut en geocache där.
Läste f.ö. om geocaching i Värnamo Nyheter, en artikel där mina geocachingvänner var aliasnamngivna. Kul!
En extra rolig grej var att en  reporter från tidningen skulle försöka hitta en cache som är gömd under en bro nära Finnvedsvallen. Hon misslyckades med detta. Jag har heller inte lyckats hitta burken ( jag vet att det är en burk och ingen låda) trots att jag kollat två gånger.


Tänkte att vi skulle leta upp två cacher på vägen hem, Gnosjö West och Gnosjö East. Lade in dem i minnet på c:geo på vägen till Värnamo, och upptäckte då att det var "vägmärkescacher". Sådana hoppar jag över, ska jag leta cache, så ska det vara något att se!
Så idag var det direktresa hem till gräsklippning.
I morrn åker vi till Rångedala på fika och sedan till Borås Arena för att se Elfsborg möta Malmö. Blir lite nervöst, minst oavgjort behövs för att man ska fortsätta leda Allsvenskan.

onsdag 8 augusti 2012

Skolstartat

 Två dagars jobb av skolårets 194 dagar är gjorda. Inga elever på plats, förstås. De ska "bara" jobba 178 dagar.

Tycker att det är vansinnigt roligt att ha kommit i gång igen.
Träffa människor ( kollegorna) som jag trivs i hop med. Prata, diskutera, argumentera, förkasta, mötas.
Förbereda skolarbetet och ta olika kontakter  som behövs för att detta ska funka.
Hälsar två nya ( fast ganska så kända) kollegor välkomna till vår lilla skola. Saknar Emma, och tycker att det är skit att man inte kunde anställa den enda lärare från förra året som inte kunde erbjudas jobb, som vikarie och extra resurs. Istället för att ta in outbildade ungdomar "från gatan".

Har absolut ångest för att bli pensionär.Vet att det är sex år kvar, och naturligtvis vet jag ju inte om jag får vara frisk så länge eller ens ha förmånen att uppnå sextiofem års ålder. Men ingen vet ju något om sin framtid...
Men bara tanken på att inte ha ett arbete att gå till, att inte ha något riktigt att göra, hu så hemsk den är.....
Men man kanske kommer på andra tankar.... samtidigt som jag vet att det finns ganska många i tidig pensionsålder som saknar arbetslivet.
Jobba till 67? Ja, tack, gärna... ett halvtidsjobb under några år, tycker jag låter väldigt bra som nedtrappning.
- Men du tar ju jobbet från de unga, säger någon.
Ja, det är ingen enkel fråga.
Och den som lever får se hur det blir!


Sex kompetensutvecklingsdagar har vi före skolstart. Då kommunen/området inte bjuder på en timme kompetensutveckling värd namnet, så fick jag ta hand om detta på egen hand.
Beställde A-M Körlings  bok "Då ler Vygotskij" och den har jag ägnat några timmar åt och kommit en bra bit in i boken.
Jag, som har en länk till Körligs blogg här på sidan, kan ibland tycka att hon bara är "för mycket".... men i sin bok är hon riktigt, riktigt bra.
Hon poängterar att man ska ha fokus på lärandet, inte på eleven som person. Eleverna ska  mötas och utmanas så att lärande hela tiden sker och så att skolan blir meningsfull. Detta sker i kommunikation med andra - lärare-klass, grupp-grupp, elev-elev. lärare-enskild elev, lärare-mindre grupp.
Positiva och öppna tankar är vinnande. Öppna frågor leder till tankeverksamhet och kreativitet....
Läroplanen är förstås styrande, men utifrån dess text så är det vi och eleverna som bygger själva planen för lärande. Läraren har fortfarande stort friutrymme att skapa det sätt på vilket lärandet ska ske. Tillsammans med eleverna.
Ska fortsätta med boken alldeles strax och ta med den och rekommendera kollegor i morrn. Den ger bra och utvecklande tankar.


Ser fram emot nästa onsdag då jag får träffa eleverna i Toppenklassen igen. Hoppas och tror att det blir sol och "lagom" varmt så att vi kan jobba en hel del utomhus under de första veckorna.

måndag 6 augusti 2012

Karla klarar knepiga koordinater

Hade bestämt en cache-resa med grannen och vännen Karla. Passade bra, så här sista semesterdagen. Hade tänkt oss en runda kring hennes hemtrakter i Gällstad, men eftersom jag har en kamera som behöver Experthjälp, så fick det bli  en Gislavedtripp i stället.


Några högstadiekillar i Grimsås håller på med geocaching. Under de senaste dagarna har de lagt ut två olika gömmor. På "Grimsåshöjden" hittade Karla sin allra första geocache. För att vara nybörjare, så hade hon verkligen näsa för var hon skulle leta. Hon hade hittat den fina gömman innan jag visste ordet av.


Järnvägsstationen i Hestra har haft sin egen cache i över ett år. Försökte hitta den förra året, men det ville sig inte. Men cacheletande ger erfarenhet, och nu känner jag igen de speciella gömmorna, där detta plaströr var nedstucket.
Hestra är ett fint samhälle tycker jag. Ett levande samhälle, dessutom.Där finns fortfarande affärer, bank och ett flertal industrier.
Många är turerna som jag kört till denna plats, då både Johanna och Karin tog tåget hit eller härifrån, när de studerade i Lund........


 Upp på Isaberg bar färden, men inte ända upp denna gång.
Vid Stackebo fanns det en ny gömma.
Här var döttrarna på hajk, under den period som de var med i missionsförbundets "Nying"/"Scouter".
De outtröttliga barn/ungdomsledarna fortsätter fortfarande sitt värdefulla arbete med barnen i Grimsås. Många av mina elever är med/har varit med i scouterna. Med jämna mellanrumberättar barnen om att de ska åka på hajk/har varit på hajk i Stackebo.
En eloge till Hestra/Grismås missionsförsamlings ungdomsledare!


På vägen mot Gislaved åkte vi fram till Varggropen och hittade den fina gömman, nere i gropen.


 En cache vid Nissan måste vi förstå ha. Det finns många broar över floden, det är tydligt.
Här är en träbro, som enligt cachebeskrivningen ersatt en gammal hängbro.


Vatten är vackert. Har hittat många cacher utmed Nissan - från avrinningsområdet på Komosse, via Mulseryd och hela vägen ner till centrala Halmstad och ut till hamnen. Och alla vattenplatser är vackra platser!

Karla bjöd på fika på Linnea-konditoriet i Gislaved. Letade sedan upp några gömmor till, bl.a. en här vid ishallen. Blev så glad, då de här tre pojkarna cyklade förbi och sa "Hej!" Tänk vilka väl uppfostrade barn det finns i Småland! ( Det är de i gränslandet/Grimsås också!) Men som sagt, man blir glad av ett HEJ!

Expert-butiken skulle finnas vid Smålandia, enligt anslagstavlan i centrala Gislaved.
Det gjorde den också, men inte längre.
Även här var det konkurs! Vad är det som händer med gamla hederliga Expert? Utslaget av lågpriskedjor och Internetbutiker? Troligen! Nu hoppas jag på Expert i Värnamo, ska dit på lördag!


 Körde hem Karla, tackade för en kul resa med åtta funna cacher... och detta måste vi göra om. Snart!

Tyckte att jag kunde behöva en ordentlig promenad och beslöt mig för att gå el-ljusspåret i Grimsås och försöka leta upp Eriks alldeles nya gömma. Den skulle finnas vid det gamla såget, en plats som jag aldrig hört talas om, och detta trots att vi fick en ordentlig genomgång av Grimsås förr i tiden, i samband med Grön Flagg -temat "Närmiljö" i slutet av vårterminen.

Erik hade satt svårighet 3,5 av 5 på sin gömma. Tänkte att det måste väl vara en överdriven svårighet.


Parkerade vid  Korpstugan och gick utmed elljus-spåret. Njöt av den vackra växtligheten samt av att det inte regnade - det hade ju utlovats mycket regn idag.
Förstod att det gamla såget måste ha legat vid den strida bäcken. Funderade på vilken sida av bäcken jag skulle ta, när jag kom fram till den och det var ca 130 m kvar, rakt in i skogen.


 Visst tog jag rätt sida, men ändå fel. Cachen fanns på denna sida ... men hade sannolikt lättare lokaliserats från den andra sidan.

En imponerade ruin visade sig där inne i skogen. Sågverket måste en gång ha bestått av två stora byggnader.
C:geo ville ha in mig i en tät ungskog.
Regnet började falla, först försiktigt, sen med allt större intensitet.
Glasögonen blev svårgenomsedda, och telefon och kamera beövde regnskydd. Tur att jag tog på regnjackan ...
Irrade omkring i det täta och kollade varenda ihålig stubbe. Gömman skulle finnas i en sådan. Gpsen antydde att jag var på rätt sida bäcken,
Men för säkerhets skull, jag kunde ju försöka ta mig över för att kolla om det fanns någon bra stubbe på andra sidan.... ibland blir ju koordinaterna lite fel, speciellt så är inne i täta skogen.


Det gällde att ta sig över, den delvis slippriga, bron. Hur ska gammal tant våga? Tänk om det händer gammal tant något här inne i skogen, där absolut ingen vet att hon befinner sig.
Gammal tant kryper över slipprig bro.
När jag kommer över på andra sidan,så ser jag den ihåliga stubben på andra sidan det brusande vattnet.
Gammal tant tar sig tillbaka, går genom tät våt ungskog, skriver sitt alias i boken och hittar sedan en mera bäcknära väg tillbaka till bron. Hon passerar ännu en gång krypande bäckövergången.

Drygt halva den 2,7 km långa elljusspåret kvar. Tur att ingen mötte mig, genomblöt och genomskitig.
Men kul var det .... och kanske svårighet 3,5 var en överdrift, men det var minst en  trea!

Känner ,mig otroligt levande, välmående och tillfreds över att få små utmaningar och över att få promenera i ösregn. Kanske är det endorfinerna som ger sig till känna????
Kamera och telefon tycks också må bra.

I morrn börjar skolan igen. Kommer att sakna eleverna i sex långa dagar.