fredag 28 april 2023

Gömt... och kanske glömt.

 


Måste ju kolla vad tanten är i stånd till, så det fick bli en riktigt ( för mej iaf) långpromenad i dag. Lämnade asfaltsvägen så snabbt jag kunde, tung tants gamla kropp gillar inte att gå på stum asfalt.  När jag, via skogsvägen, kom förbi den gamla torpruinen, Håkes, så kom jag och tänka på hur mycket som både ligger gömt och glömt i våra skogar.

Grimsås som samhälle är bara drygt 100 år gammalt. 1902 drogs järnvägen förbi den plats, som då bestod av ett enda hus, "Fiåsatorp". Inom femtio år hade ett samhälle byggts upp längs järnvägen och dess station ( som togs ur bruk på 1970-talet). IKO, kabelfabriken, hade också  börjat anläggas på femtiotalet. Idag är det kommunens största arbetsplats, med mer än 500 anställda. Franska Nexans  är det som idag äger fabriken.

Förr fanns det många byar i trakten. Jag bor i en av dem. Moghults by.  Mellan byarna gick helt andra vägar än de som idag trafikeras. Jag valde den gamla byvägen, numera mest en stig, förbi det både glömda och gömda torpstället.

'


Byarna - och torpställena-  låg ganska högt över omgivningen.  Alldeles efter den gamla torpruinen har man utsikt över en sjö. Gömd inne i skogen. Bortglömd. Vet att, trots avsaknad av sand- strand, det badades i Trälebosjön så sent som på 1990-talet. 


Det finns ytterligare en sjö, bara någon km från Trälebosjön. Det kom jag på då jag gått rakt över landsvägen och in på byvägen till Gumpebo.  Kom ihåg att maken visade mig sjön, då vi var ute och cyklade, en gång för många år sedan. Hittade stigen in till sjön.... men den gick inte ända fram. Iddes inte ta mig igenom dem  täta granskogen ner till vattnet. Men jag kunde ana en vattenspegel mellan grenarna. Berättade för maken att jag varit nästan) framme vid Gumpebosjön, då jag kom hem.
- Finns det en sjö där, sa han.
En sjö som är gömd och glömd. I allafall av den som börjar bli lite glömsk....


Avvek från byvägen, in på en skogsväg. Fann att här har funnits många vägar.  Ytterligare en skogsvägskorsning, fanns längre fram. I byn Gumpebo finns numera enbart ett året-runt-bebott hus.
Absolut en lite glömd by, som en gång har varit ett nav mellan byarna i trakten. 


Hjärtat i halsgropen! En stängd grind. Betyder det att det redan finns boskap med horn ute? Nej, det kan det väl ändå inte göra. Gräset har precis satt igång att växa. När jag insett detta, fått ner hjärtat på sin  normala plats och vände mig om för att ta en bild på den gamla grinden; vad upptäckte jag då?
Jo, en gammal fin timrad lada.  Den hade jag helt missat i då jag fick syn på den stängda grinden,  och tunnelseendet satte in.


Passerade detta vackra gamla hus, i "centrala" Gumpebo.  Det är flyttat från den plats som fick mej att fundera på gömt och glömt, Håkes.  Står alldeles vid byvägen. Får den som vet bakgrunden att inse, hur trångt en torpfamilj var tvingad att bo, bara för hundra år sedan.


Fortsatte skogsvägen mot Spolabo. Lite tråkigt att man inte kan gömma byggnadsavfall bättre. Kanske är tänkt som vägfyllnad. Just nu behövs ingen sådan dock. Skogsvägen är i utmärkt skick.


Solen, som största delen av vandringstiden varit gömd bakom molnen, kom fram då jag passerade den högst levande byn Spolabo. Här finns allt från småbarn till  folk som är äldre än jag. Byn består av ett tiotal hus. Tog faktiskt bilden för att jag tyckte att de bulliga molnen såg så härliga ut.

8,2 km mättes rundan upp till . Tant orkar.... men tror att promenaderna under de närmaste dagarna blir lite kortare. Åldern känns genom att man känner sig stelare än vanligt, efter extra långa rundor.

Var ute  på en rätt rolig grej i onsdags. Guidade samhällets "ledighetskommitte" längs en historisk runda. Gjorde rundan med elever under de sista åren jag jobbade "på riktigt" . Nu ville gärna ett tjugotal intresserade åka med och få reda på lite mer vad som finns gömt ... och delvis glömt... i våra trakter. Runstenen vid Gölingstorp är väl synlig för dem som svänger av från länsvägen mot Dalstorp. Men man uppmärksammar den inte, vet inte att det är en tusen år gammal runsten, som sticker upp bakom gärdesgården.

Det finns mängder med minnesmärken från fornhistorisk tid i våra trakter. Speciellt i närheten av lite större vattendrag. Hällkistan vid Lagmanshagasjön, den är från yngre stenålder. 4-5000 år gammal. 


Bronsåldershögar finns det gott om, liksom treuddar och domarringar från järnåldern. 


Vid ringröset i Dalstorp fann vi gömd och glömd(?) nutidshistoria. Från ringröset, 23 m i dameter, okänt för de flesta, gick förr slalombacken "Tresvängen" ner.  Bakom en del sly gömdes aggregatet som drev släpliften... 


Det var väldigt roligt att känna uppskattning för tretimmarsrundan, på småvägar, till olika närbelägna minnesplatser. Uppskattning känns väldigt bra, även för en tant....

Min favorit bland de platser vi  stannade till  vid, den är inte från forntiden. Det är kyrkoruinen i Nittorps by. Kyrkan uppfördes på 1200-talet och var i bruk till 1847, då den ersattes av den kyrka som numera är "vår" hemkyrka, eller iaf hemkyrkogård.  Har tidigare skrivit hur mycket jag tycker om kyrkoruiner. Det är de mest andliga plaster jag vet.  

I kväll är det säsongens sista quiz, på Glasets hus i Limmared. Läste på hemsidan att det var fullbokat. Vet också att det lag som oftast slår oss, kommer att vara med i kväll. Känns gott! Efter två vinster ( av tre) under vårsäsongen, så vill jag inte vinna igen. Mitt mål med quizet, det är ju att komma på andra eller tredje plats. 


20 kommentarer:

  1. Först slås jag av att ni har så många fina skogsvägar/stigar i trakterna av där du bor. Så fint att kunna vandra där, på (långt) avstånd från biltrafiken. Sedan slås jag av alla namn på platser som du nämner. De klingar så väldigt obekanta i mina öron, spännande.
    Därefter slås jag att du är väldigt kunnig i historia. Så roligt för de som var med på vandringen.
    Att tiderna förändras och att en del göms och glöms, det får vi nog bara acceptera. På gott och ont.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå lite roligt att försöka minnas. Har säkert med åldern att göra. Tror nog att vi har helt olika ortsnamn/bynamn i skilda delar av landet.//Anna-Lena

      Radera
  2. Du verkar ha bott i Moghults by hela ditt liv. Så om någon ska guida några entusiaster så är det absolut du som kan hela området.
    Rätt roligt att tänka att en by som ofta slutar på -bo i dina trakter kan bara bestå av två eller tre hus. Att man sedan glömmer existensen av en sjö eller ett hus är ganska så naturligt tycker jag. Men att du fortfarande kan "orientera dig" i området är fantastiskt bra gjort:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nix, inte bott här hela mitt liv. Inte de 26 första åren. Men 44... I höst... det räcker för att lära sig omgivningarna. //Anna-Lena

      Radera
  3. Du är grym!
    Imponerad av längd på rundan och 3-timmars guidningen.
    Den där molnbilden var toppen.
    Trevlig helg önskas från "gröna huset"! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tyckte det var så vackert med de bulliga molnen. Kram//Anna-Lena

      Radera
  4. Bra jobbat! Du bor verkligen bra för att slippa gå på asfalt! Ortsnamn är intressant när man börjar fundera. Sen är det ju -ås, -hult, -ilt, -torp olika poppis i olika landskap.
    Ha en fortsatt fin kväll! Eval8

    SvaraRadera
  5. Hult är nog ännu mer på andra sidan smålandsgränsen. Här har vi närmastcoss de fyra olika byarna Gumpebo, Amnabo, Spolabo och Remmabo. Vi hör egentligen till Stockremma, men brukar ingå i Moghultsbyn. Kul med ortsnamn.//Anna-Lena

    SvaraRadera
  6. Jag skulle gärna tillhöra ledighetskommittén i dina trakter och vara med på intressanta små rundor tillsammans med dig! Du kan tydligen din omgivning väldigt bra efter många år. Ha en fin lördag-kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite långt att ta sig. Annars är du välkommen! Kram//Anna-Lena

      Radera
  7. Trevligt att gå med dig på promenad via dina bilder och ord. Hade jag tillhört samhällets "ledighetskommitte" skulle jag också uppskattat den guidade visningen och intresserat tittat på bronsåldershögar, treuddar och domarringar från järnåldern.
    Önskar dig en fin Valborgshelg!

    Kram

    SvaraRadera
  8. Aj då ... det var Anita som blev anonym :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blogger är för tråkigt med sina fasoner. En del behöver man inte göra något mer än kommentera.Och allt funkar. På andra bloggar måste man trycka på bilder och hos mej och någon annan blir man anonym. Fattar inget! Säkert någon inställning som tillkommit. Tack och kram! //Anna-Lena

      Radera
  9. Vilken fin utflykt i vårsolen, och lite historia på köpet.

    SvaraRadera
  10. Verkligen en rejäl och trevlig runda du tog dig an. Roligt att följa med både i text och bilder.
    Kan tänka mig att det var uppskattat för alla att du tog dig an att visa runt i dessa historiska trakter. För ofta är det så att många som bor på en plats har lite hum om platsens historia.Jätteroligt att sitta här hemma och ändå kunna gå med. Stort tack!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det finns mycket att lära i lokalhistorien. Även gör mej! Kram//Anna-Lena

      Radera
  11. Det var verkligen en rejäl långpromenad du kom ut på och det var roligt att få hänga med. Ord och bild visar så fint hur det ser ut hos er. Runstenen hade jag absolut noterat för sådana har jag öga för men utan information så finns det en hel del man missar. Kyrkoruinen är väldigt fin trots att i princip bara grunden finns kvar. Platsen är liksom vacker ändå.

    Önskar en god lördagskväll nu!

    Kram

    SvaraRadera
  12. Tror att folk bara kör förbi. Inte tänker på vad de ser.
    Och fram till kyrkoruinen, inte så långt från landsvägen, är det inte många som kör. Synd! God eftermiddag! //Anna-Lena

    SvaraRadera
  13. Älskar dylika utflykter, historia, natur, promenad, trevligt sällskap! I Fredriksberg fanns många tillfällen till såna turer, nu får jag tura med mig själv, än så länge. Kul att du ställer upp och guidar! Kram

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas