onsdag 25 augusti 2021

Skörda

 Vemod, absolut, men ändå finns det positiva saker med sensommaren. 

Det mesta av sommarens vackerhet har  vissnat bort, men det man sådde i frö på försommaren, det står klart för skörd.


Uppskattar verkligen att kunna plocka in en bukett färggranna blommor att ha på köksbordet. 

Zinnia blev årets favorit. Sådana härliga färger, och så länge de  står sig ! Astrar är också ett säkert kort. Blommar länge, har bra hållbarhet. Har sommardahlior i "sådd-rabatten" också. Inser att jag tröttnat på dem. Får bli fler arter av zinnia nästa år.


Hos dottern, som bor utanför Värnamo, finns en härlig gammal trädgård. Den stora aroniabusken har tokmycket bär detta år.  Aroniabär är väl inte de godaste bären som finns, men det går att göra hyftat god sylt av dem. Och saft. Samt torka. De  lär ju vara extremt nyttiga....

Lycke Lo gillar dem, och gjorde oss sällskap då vi snabbt plockade 8 liter i går. Tog med tre liter hem för syltkokning. Resten lade svärsonen i bärtorken. 

Vad som är ""bra" med aroniasylt. är att en skvätt rom ingår i receptet. Vi har en flaska 80% Stroh-rom, som vi köpte i Strohromens hemland, Österrike, för några år sedan. Bra att den kommer till användning...för vad använder man annars 80% rom till? Tar gärna emot förslag, flaskan är stor, en halv dl gick åt till syltkoket....


Förra året var det otroligt mycket lingon i skogarna. Gjorde både sylt och saft. Har en del kvar, men tyckte ändå att det kunde vara gott med lite nygjord sylt.
En dryg timme tog det att plocka sex liter lingon idag, en halvtimme att rensa dem på rensgaller och en halvtimme att få till den godaste sylt man kan tänka sig.

5 liter bär kokas i tio minuter med 1 liter vatten. Ta sylten från spisplattan och rör ner 2 kg strösocker.'

Klart! Supergott! Och mycket sylt blir det....

Sådde morötter i våras. På såband. Bra sätt att så, man behöver inte gallra så mycket.....

Det tog tid innan morötterna grodde, men i juli satte de fart och man kunde börja skörda dem i slutet av månaden. 

Dagen efter vi kom hem från förrförra veckans femdagarsresa, så tänkte jag koka morötter som grönsak till lunchen.

Men var fanns morötterna? Blasten var borta! Bara några få morötter fanns kvar! Räckte till lunch, men sen var de slut.  Grävde lite med handen där en rad av orange rotfrukter tidigare funnits. Helt underminerat! Familjen Sork har sannolikt haft morotsfest under vår bortavaro. Konstigt att de äter blasten också! 
Kändes allt lite snopet!

Tomaterna mognar i växthuset. Kul att skörda tomater från de plantor som jag själv drivit upp, efter det att jag stoppade ner ett par små tomathalvor i såjord i mars-april någongång! Och goda är de.... Modertomatens ursprung var Marocko. Superhäftigt att det är så enkelt att odla tomater....och att de kan förökas på hundratals mils avstånd...



24 kommentarer:

  1. Sådde bara luktärter och det har kommit fem blommor kanske. Tomaterna blir inte mycket av, men de plantor jag lämnade på jobbet, som står i växthus, de levererar!
    Man kan blanda rommen som vanligt med romdrinkar. Bara ni tar hälften av mängden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok! Får testa recept på romdrink. Är så dålig på drinkar... Får lära mig! Tack för tips
      Tomater behöver nog växthus! Kram !

      Radera
    2. Jag är usel på alla drinkar. Men just detta har jag hört diskuteras förr.
      Har haft tomater utan växthus, men i år har vi nog vattnat för dåligt.

      Radera
    3. Behöver mycket vatten då det är varmt.
      Romdrink ska testas

      Radera
  2. Vilken ljuvlig bukett och så mysigt att plocka en sådan direkt från trädgården. Roligt dessutom att ha så pass mycket att skörda för visst är det något speciellt med det hemodlade. Själv kom jag inte till skott vilket var lika bra med tanke på hur skröplig jag var i somras. När det gäller romen har jag inget att komma med för det är ingen dryck som jag uppskattar. Mitt tips är i alla fall att googla för det finns en uppsjö av spännande drinkar som är mycket roligare än den traditionella rom & colan.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är ingen romälskare heller. Men jag får kolla efter recept. Kanske hittar något som kan passa.
      Så fånigt att köpa en flaska bara för att man är i Österrike. Fast det är väl så turister gör.
      Kram!

      Radera
  3. Så duktig du är! Imponerande! Absolut älskar dina fina blommor. Den finaste och absolut mest färgglada buketten jag sett i år. Vackert!
    Å min mamma skulle vara hur stolt som helst över mig om jag hade dina talanger med sylt och saft. Aronia har jag läst om i samband med en kaka som är rätt känt i Finland.

    Ja, vad gör man med 80%-ig Stroh rom? Om du befann dig i alperna skulle jag föreslå att spetsa glühwein med en skvätt Stroh rom. Annars kan man alltid använda rommen för att flambera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flamberat, det har jag aldrig gjort. Sätter väl eld på huset. Får leta recept. Eller vänta på nästa kok av aroniasylt.

      Radera
  4. NEJ! har svarat och sen försvann allt ,-(
    Jag missförstod har varit så mycket känslor idag. De som kommer i morgon kommer jag inte ihåg, inte mamma heller ,-)) Härligt att kunna plocka in fina buketter .) Det är dofter från vanliga buketter jag saknar mest Har aldrig hört talas om aroniasylt med konjak ,-) Synd att sorken har smaskat i sig morötterna!
    Ha det jättefint
    KRAM Primrose .-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd när det försvinner... ibland blir det fel.
      Ja, jädrans sorkar.
      I ett recept skulle man koka bären i likör. Men det är lite synd att ödsla på. Kram!

      Radera
  5. Börjar idag med att testa...

    SvaraRadera
  6. Och testet gick bra.
    Väldigt vackra sensommarblommor som du kan glädjas åt och även vi som tittar in får ta del av. Tack!
    Jag skulle också uppskatta att plocka in en bukett men tar mig nog en tur Rosendals trädgårdar och självplockningen där. Man får betala per hg. men det gör jag gärna.
    Aroniabär känner jag inte alls till så nu lärde jag mig något nytt. Vad gäller denna rom brukar vi vintertid ha den i varmt te, eller varm choklad och i glühwein. Jag tar också lite grann när jag gör chokladbiskvier. Blir så gott.
    Trist med de försvunna morötterna...Och snopet.
    Lycka till med tomaterna och resten av höstskörden.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Mest snopet med morötterna. Finns ju att köpa. Bara lite gott att hämta direkt ut jorden.
    Testade med Strohrom i te... tog nog för mycket... Blev för mycket romsmak.
    Ska absolut testa på biskvier!
    Aroniabuskar är vanliga. Blommar med vita blommor, mellanstora, I maj. Lärcinnehålla hur mycket nyttigt som helst, men är lite beska.
    Rönnbär ska också vara väldigt nyttigt. Ska be svärsonen stoppa lite i torken. Finns ju gott om i år.
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Det mesta av sommarens vackerhet har inte vissnat bort, man får satsa på höstvackra blommor och buskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Fast... Våra buskar är också överblommade. Tur att man har lite sådda blommor.

      Radera
  9. Oj, så mycket du har att skörda i din trädgård. Vi grävde upp vår aroniabuske för några år sedan för den blev alldeles för stor. Jag försökte tukta den, men det var svårt. Tomater har jag gott om i år och blåbär. Det är kul att kunna plocka in lite egenodlat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Odlade blåbär. Stora goda!
      Dotterns aroniabuske är riktigt stor . Räcker till både människor och fåglar...och häst...

      Radera
  10. Visst är sensommarens blomning vacker ... och skördetiden är min favorittid. Men så trist med morötterna. Sork är inte roligt att få in i trädgården. Ännu har dom, peppar, peppar, inte hittat hit. Tomater har jag massor. Här görs fiskgrytor, kokas soppa, soltorkas i ugn mm. Fönsterbrädorna är fulla med tomater som ligger för att mogna och lika mycket är kvar att skörda utomhus. Du förstår kanske att jag älskar tomater :) Massor med chili och paprika också. Som sagt, skördetiden är min favorittid.

    Kram och fin fortsättning på veckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste kolla hur man torkar tomater... om de nu hinner mogna, så blir det många.
      Gjorde inlagda gröna tomater ett år... nej, det var ingen höjdare...
      Tomater är ju så gott!
      Och relativt lättodlat.
      Gurka, det har vi två plantor. Blev inte många gurkor detta år. Betydligt svårare att odla!
      Tack detsamma! Kram !

      Radera
  11. Härligt med hemkokt sylt och egenodlade blommor och tomater!
    i år blev det inget av något, men nu väntar jag på svampen.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra från dej igen! Ska bli kul att se dina lärorika svampbilder. Kram!

      Radera
  12. Jäkla sorkeländen! Vi hade en hel storfamilj av dem i ett tidigare boende, katterna gjorde vad de kunde men det räckte inte långt. Köpte någon märklig mackapär, sorkskrämma, som skulle fungera med ultraljud men det hade inte våra sorkar hört talas om...
    Att skörda är verkligen att få lön för mödan. Jag skördar bara det naturen ger, o det räcker långt. Lingon äter jag inte men blåbär och svamp. Angående rommen kom jag att tänka på att i min ljuva ungdom brukade vi dricka romtoddy på vintern, supergott! O på gott humör blir man också...

    SvaraRadera
  13. Ja, det är rn fördrl att bli på gott humör!
    Romtoddy... låter gott. Kanske kan bli fredagsgodiset i morgon.
    Blåbär har jag i frysen sen förra året. Ingen sådan åtgång på det. Man gillar olika. Kram!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas